Educatie si cultura

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban

 

Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în această săptămână este cartea Prizonier la japonezi. Amintirile unui supraviețuitor din al Doilea Război Mondial, apărută la Editura Corint, București, 2022.

 

Rănile amintirilor rămân vii

,,… Japonezii ne-au pus imediat la treabă. Acest tronson al căii ferate urma să se unească în final, mai la nord, cu cel la care lucraserăm noi în Trecătoarea Focul Iadului. Am început să defrișăm jungla, exact așa cum făcuserăm și la Kanyu I, ceea ce era cu siguranță mai ușor decât să ne croim drum prin stâncile și bolovanii din trecătoare, dar era în continuare îngrozitor. Cu aceiași gardieni și ofițeri japonezi care pândeau în jurul nostru era același chin ” – fragment

Deși a avut o viață foarte lungă, murind în 2016, la 97 de ani, Alistair Urquhart nu a scăpat nicio zi de amintirea iadului prin care a trecut. Este motivul pentru care s‑a hotărât, la 90 de ani, să scrie această carte a prizonierilor uitați, a armatei de fantome de pe râul Kwai, din junglele birmaneze, din măruntaiele vapoarelor iadului, precum Kachidoki Maru. Fiind unul dintre ultimii supraviețuitori, a considerat că este de datoria lui să spună ce au îndurat el și camarazii săi în prizonieratul japonez. Pentru că foarte puțini au vorbit. Erau așa de traumatizați după război, că nu au putut să spună nimic, nici măcar soțiilor sau rudelor apropiate.

 

https://www.facebook.com/bibliotecadeva/

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura