Comunitate

Beriu: Dintr-o investiție în alta

Magdalena Șerban

Unii primari au prins aripi de când s-au văzut cu sacii în căruță și cu pro­iectele investiționale accesate și declarate eligibile, dar alții deja plă­nuiesc următoarea mișcare. Stau la pândă să mai câștige niște programe europene pentru că știu că asta e singura cale spre dezvoltare. Cam așa stau lucrurile la Beriu.

 

Blocul ANL, așteptat de mulți

„În primul rând vreau să anunț oa­menii că lucrările la noul bloc ANL sunt în plină desfășurare. Deși au fost și cu siguranță vor mai fi zile capricioase, există continuitate în execuție. Ter­menul de finalizare este în acest an, așa că se trage tare. Noi le-am dat, anii tre­cuți, tinerilor noștri din comună locuri de casă, dar în timp, parcelele destinate unui astfel de sprijin s-au epuizat. Așa că repede a trebuit să găsim soluții. Nu e plăcut să locuiești cu părinți, bunici sau cu alte rude, mai ales pentru un cu­plu care vrea să-și dezvolte viața și să aibă intimitate. Sunt de înțeles. Până la urmă, cuibul părintesc trebuie părăsit la un moment dat, dacă asta simți. Așa că am dorit să venim în întâmpinarea nevoilor lor. Edificiul este în Căstău. În sar­cina noastră, a primăriei, rămâne să asigurăm utilitățile (apă, canalizare, energie electrică, gaz) plus amena­ja­rea parcărilor aferente, a zonelor verzi și a locului de joacă pentru copii. Dar tot greul pică pe dezvoltator, adică pe ANL. Nu am fi fost noi capabili ca fără ajutor să constru­im un astfel de bloc. Ne deze­chi­li­bra bugetar foarte tare, pe mulți ani”, a spus Moise Emil Bîc (foto), pri­marul din Beriu.

 

Nu lasă să se piardă fondurile externe

Edilul a mai pre­cizat că urmează să sem­neze un con­tract de finanțare pentru un obiec­tiv ce ține de digi­ta­lizare. „Avem un proiect câș­ti­gat prin Planul Național de Re­dresare și Rezi­liență (PNRR), deci din fonduri euro­pene nerambursabile, iar în baza lui vom implementa sisteme inte­ligente de management local, iar ca un ex­em­plu ar fi sistemul de plată online, astfel încât cetățenii să-și poată onora im­pozitele, amenzile etc, foarte simplu și rapid. Bineînțeles, sunt multe alte seg­­mente, nu doar acesta. Valo­a­rea totală a demersului e de 1.900.925,22 lei. Urmează să mai depunem, dar pe alte componente din PNRR, solicitare de finanțare pentru școala generală din Beriu, pentru a asigura dotarea unității de învățământ cu echipamente mo­der­ne precum table interactive, calcu­la­toare, etc, plus elemente necesare activității din laboratoare. Și acestea trebuie utilate în conformitate cu cerințele actuale. Totodată, ne dorim să realizăm efi­ci­en­ti­zarea energetică a sediului ad­mi­nis­trativ, dar nu numai. Se pot obține bani pentru amenajarea unui parc foto­vol­taic. Energia produsă de panourile so­lare ne-ar asigura in­dependența ener­ge­tică inclusiv în ce privește sistemul de iluminat public și altele, nu doar la primărie. Ar fi ideal, reducându-ne costurile foar­te mult. Și așa s-a scumpit cu­rentul electric și nu mai știm cum să ne ges­tionăm con­sumul pentru a nu genera facturi enor­me. Numai bine ne-ar prin­de o ase­menea in­ves­ti­ție. Vrem nea­pă­rat să ne în­cercăm șan­sa și să im­ple­men­­tăm și asta”, a adă­u­gat edi­lul lo­cal.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura