Bani europeni pentru restaurarea ruinelor de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

23 aprilie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Natalia Bumbac

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara încearcă, din nou, să obţină bani europeni pentru restaurarea şi conservarea Amfiteatrului şi Forului din situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Ieri, în şedinţă de îndată, consilierii judeţeni au aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului, documentaţia urmând a fi depusă pentru finanţare la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Timişoara.
Este a doua oară când administraţia judeţeană încearcă să atragă fonduri europene pentru reabilitarea monumentului. Prima dată, proiectul a fost respins de către autoritatea finanţatoare, din cauza inadvertenţelor în avizele de Mediu. Potrivit vicepreşedintelui CJ Hunedoara, Sorin Vasilescu, de data aceasta, actele solicitate au fost obţinute. „Am făcut demersurile pentru obţinerea deciziei etapei de încadrare de la Mediu, am obţinut-o şi acum depunem documentaţia pentru finanţare”, a precizat Vasilescu.
Conform raportului de specialitate, în cadrul proiectului „se propune amenajarea zonei Amfiteatrului (…) prin execuţia următoarelor lucrări: sistematizarea verticală a arenei la nivel antic de călcare; realizarea rigolei perimetrale a arenei (euripus); realizarea a două canale de preluare a apelor meteorice din rigola perimetrală; gazonarea arenei; reamenajarea şi consolidarea zidurilor arenei; întregirea băncilor; refacerea casetoanelor; realizarea scărilor de acces, a pardoselii; realizarea tribunei. De asemenea, se vor conserva şi se vor restaura coloanele Propylonului şi se va reface baza mare a monumentului din centrul Forului.” Valoarea estimată a lucrărilor se ridică la suma de 4,5 milioane de euro. Situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa se află pe lista monumentelor istorice de importanţă naţională, fiind situat în comuna Sarmizegetusa.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Primarul Devei l-a primit pe ambasadorul Kazahstanului

Municipiul Deva s-ar putea înfrăţi cu o localitate din Kazahstan, a declarat, ieri, ambasadorul Daulet Batrashev, aflat într-o vizită în...

Bulina neagră, 24.04.2018

Adrian Bogdan Grosu, tânăr din Lupeni Pentru că la doar 22 de ani a ajuns în spatele gratiilor, fiind acuzat...

Bulina albă, 24.04.2018

Cristian Răcăşan, directorul Serviciului Cetate Deva Pentru că a trecut cu brio de concursul pentru funcţia de director al Serviciului...

Închide