Banca Mondială a dat, Guvernul a uitat

Maximilian Gânju

Ecologizarea perimetrului minier de la Aninoasa a fost stopată după ce Guvernul nu şi-a mai alocat partea de finanţare a proiectului, chiar dacă Banca Mondială a plătit chiar şi în avans lucrările.

Banii, opriţi până la toamnă

Proiectul de ecologizare a fostei mine, precum şi transformarea unei părţi în muzeu se ridică la 2,2 milioane de dolari, fiind finanţat în proporţie de 85 la sută de Banca Mondială, iar restul este contribuţia Guvernului României. Numai că, statul nu şi-a onorat nici măcar procentul de 15 la sută din costul total al lucrărilor. „La ecologizare, mai lucrează şapte oameni, din cauza lipsei de fonduri. De fapt, finanţarea de la Guvern nu a mai venit din luna mai, deşi Banca Mondială a plătit chiar şi în avans. Din câte am înţeles, nici nu mai există bani până prin luna septembrie”, a precizat Ilie Botgros, primarul oraşului Aninoasa. Blocajul afectează şi partea de transformare a minei în muzeu, proiect care a fost văzut bine de finanţatorii externi şi care ar fi dat balonul de oxigen administraţiei locale aflate în colaps financiar. „Se lucrează la partea de suprafaţă. La subteran, probabil că o să lucrăm la iarnă”, spune edilul Aninoasei.

Pradă uşoară pentru hoţii de fier

Cum lucrările de ecologizare sunt stopate, fosta mină este mană cerească pentru hoţii de fier vechi. Chiar în timpul lucrărilor de ecologizare, perimetrul minier era înţesat de „magneţi” iar angajaţii abia reuşeau să-i ţină la distanţă. Acum, mina este o pradă uşoară pentru săracii care dau buzna pe platforma minieră pentru o bucată de fier. Sunt discreţi şi pândesc de după copaci cum utilajele de demolat pun clădirile din beton armat la pământ. Când cade câte un perete mai departe de şantier, hoţii dau buzna ca nişte vulturi, şi în câteva minute, iau tot ce este uşor de tăiat din blocul de beton armat. Chiar dacă nu se aleg decât cu câteva bucăţi de fier beton la un „raid”, pentru ei este o pâine sigură şi nu-i mai sperie nici angajaţii firmei care ecologizează perimetrul minier, nici faptul că pot fi identificaţi uşor, ori că pot ajunge la închisoare pentru furt. Fenomenul nu poate fi stopat, chiar dacă autorităţile au încercat să-i îndepărteze pe hoţi.

Numai în cursul anului 2010, au fost întocmite 10 dosare penale, cu un prejudiciu de 8.300 de lei, recuperat în totalitate. Au mai fost aplicate 29 de sancţiuni contravenţionale, cu o valoare totală de 14.500, de lei pentru sustrageri de fier din fosta exploatare minieră.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Tatăl violator a ajuns în instanţă

Bărbatul de 41 de ani, din localitatea Vulcan, care, la începutul lunii mai, şi-a bătut crunt fiica de 14 ani,...

Liberalii renunţã la indemnizaţii

Pe linie de partid, preşedintele filialei judeţene PNL Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ (foto), va cere tuturor liberalilor care sunt consilieri...

Târgul de maşini, un eşec

În urmă cu ceva timp, Consiliul Local al municipiului Petroşani a aprobat şi o hotărâre care prevedea desfiinţarea ilegalului „târg...

Închide