Politica si administratie

Au sosit primele 10 microbuze electrice la Deva!

La Deva au sosit ieri, 10 ianuarie 2023, primele 10 microbuze electrice cumpărate pe bani europeni în cadrul pro­iectului de modernizare a sis­te­mului de transport public local prin achi­ziționarea de vehicule ecologice.

Timp de așteptare
De asemenea au ajuns și 10 stații de încărcare pentru autobuzele electrice. Astăzi, 11 ianuarie 2023, vor ajunge încă 23 de stații de încărcare. „Cele 10 micro­buze electrice care au sosit astăzi în municipiul nostru vor ieși pe trasee în cursul lunii ianuarie 2023. Microbuzele sunt prevăzute și cu rampă pentru per­soa­nele cu dizabilități. Cei care aleg să utilizeze transportul public local trebuie să știe că prin sistemul GPS montat pe mașini și interconectat cu stațiile de călători se poate afla în orice moment câte locuri sunt libere, câte ocupate și timpul de așteptare până când mașina va ajunge în stație. Lotul 2 de autobuze electrice va fi livrat în luna februarie a acestui an iar lotul 3, respectiv ultimul lot, în cursul lunii martie 2023. Munici­piul Deva va avea 26 de autovehicule electrice (4 autobuze Karsan e-Atak – tip 1, 22 autobuze Karsan Jest Electric – tip 2). Pentru acestea vom avea și 33 de stații de încărcare electrice (7 stații de încărcare rapidă și 26 de stații de în­căr­care lentă). Dimensiunea vehiculelor eco­logice ce pot fi alocate pe fiecare traseu în parte a fost stabilită ținând cont de dimensiunile străzilor pe care sunt configurate traseele rețelei de trans­port public. În cazul traseelor care pre­supun parcurgerea unor străzi în­guste, care nu asigură spațiul necesar pen­tru raza de girație a unui autobuz, a fost propusă alocarea de autobuze de ma­ximum 7 m. Pentru traseele în cazul cărora caracteristicile infrastructurii ru­tiere asigură condițiile necesare pentru manevrarea în siguranță a vehiculelor, inclusiv o rază de curbură care să per­mită o manevrare nepericuloasă, au fost prevăzute autobuze de maximum 10 m”, a declarat Florin Oancea, primarul mu­ni­cipiului Deva.
Planul de mobilitate urbană
Valoarea totală a contractului de furnizare a autobuzelor electrice este 43.815.800 de lei (aproximativ 9 milioa­ne de euro). Investiția în autobuze elec­trice face parte din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Deva. Obiectivul principal este reducerea emi­siilor de carbon, dar și promovarea mo­bi­lităţii urbane bazată pe utilizarea trans­portului public auto de călători, nepoluant, îmbunătăţit şi reducerea numărului de deplasări cu transportul pri­vat cu autoturisme. Achiziția de auto­bu­ze electrice este prima componentă a proiectului de modernizarea a trans­por­tului public local din Deva. A doua com­ponentă este modernizarea siste­mu­lui de transport public local prin rea­bi­li­tarea infrastructurii aferente. Am­be­le proiecte vor contribui la creșterea ca­li­tății serviciilor de transport public local în municipiul Deva, precum și la o ca­litate mai bună a vieții locuitorilor.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura