ComunitateFlashPolitica si administratie

Ai nevoie de vechime în muncă? Dai 10.000 de euro pentru 6 ani

Hunedorenii și nu numai își pot cumpăra de mai mulți ani vechimea la pensie. Tarifele au crescut din ce în ce mai mult în ultimii ani, iar tendința pare să se mențină și în 2023. Cei care vor să facă acest lucru trebuie să fie conștienți de noile modificări.

În statele Uniunii Europene
Peste 22.000 de ro­mâni și-au cum­părat ani de vechime la pensie în ultimii doi ani. În ju­dețul nostru, este vor­ba de 454 de hu­ne­doreni care au cum­părat ve­chime în muncă, sus­ține Alina Bârlea, directorul Casei Județene de Pensii Hunedoara. Cei care cumpără vechime au nevoie să atingă acei 15 ani de stagiu minim de cotizare la sistemul de pensii cerut de legislația. Cei care decid să își cumpere ani de vechime în muncă tre­buie să știe că au nevoie de un contract încheiat cu Casa Na­țio­nală de Pen­sii Pu­blice (CNPP). „Persoanele care nu au ca­litatea de pen­sio­nari pot efec­tua plata con­tri­bu­ției de asigurări so­ciale pen­tru perioade de cel mult 6 ani an­te­riori lunii încheierii con­trac­tului de asi­gurare, în care persoana nu a rea­li­zat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul pu­blic de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în do­meniul securității sociale”, se pre­ci­zează în Ordonanța de Urgență 163 din 2020.

9.000 de lei pe an
Legea prevede că românii pot cum­pă­ra maxim șase ani de vechime îna­intea vârs­tei de pensionare. Este im­por­tant de pre­ci­zat că pensia pentru acești ani se va calcula în funcție de salariul minim pe economie. Prețurile pentru un an de vechime au crescut considerabil în ulti­ma perioadă. Cei care vor să facă acest pas trebuie să știe că fiecare an costă 9.000 de lei. Persoanele care vor să cumpere ani de vechime trebuie să facă o plată lunară de 750 de lei în 2023, față de 638 în anul precedent. Acest lucru înseamnă că pentru șase ani de ve­chime un român trebuie să plă­tească 54.000 de lei. Această sumă poa­te fi achitată în rate sau într-o sin­gură tranșă. Mai mult decât atât, cei care vor să facă acest pas trebuie să știe că pot încheia contracte doar până pe 1 septembrie, potrivit Capital.ro. (A. Năstase)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura