Actualitate

Agricultorii se unesc ca sã treacã de crizã

02 X 1 agricultor2

Nicolle Ebner

Săptămâna aceasta, şeful Direcţiei Agricole Hunedoara, Ioan Ştefan, i-a pus faţă în faţă pe producătorii şi procesatorii din domeniul agricol cu scopul încheierii unor contracte privind vânzarea cu prioritate a producţiei de grâu din judeţul Hunedoara.

Prioritatea zero: producătorii din judeţ
„Procesatorii aduc grâu din Europa, iar producătorii noştri îşi găsesc cu greu piaţă de desfacere, la preţuri convenabile. Nu mi se pare normal şi tocmai de aceea am organizat această întâlnire pentru a discuta despre producţia din acest an, oportunităţile de anul următor dar şi despre avantajele creditelor pentru agricultură”, a spus directorul Direcţiei Agricole din judeţul Hunedoara. Preţurile din ce în ce mai mici oferite de procesatori care nu acoperă în totalitate  cheltuielile aferente recoltelor de grâu, lipsa unei pieţe sigure, dar şi a silozurilor de depozitare, i-a determinat pe producătorii agricoli din judeţul Hunedoara să-şi unească forţele. Scopul este de a depăşi mai uşor perioada de criză, dar şi pentru a accesa cu succes fonduri externe.

Propriile depozite pentru cereale şi legume
„Am început demersurile de asociere a tuturor membrilor Uniunii Producătorilor Agricoli (UPA) din judeţul Hunedoara, cu scopul obţinerii de fonduri externe necesare înfiinţării unor depozite de mare capacitate pentru cereale şi legume. În plus, creditele pentru agricultură ne ajută să stocăm producţia şi să înfiinţăm culturile de toamnă fără a fi obligaţi să vindem produsele obţinute imediat după recoltare, la preţul cerut de procesatori”, a declarat Dorina Urs, preşedintele UPA Hunedoara. Dar până la credite, una dintre cele mai mari societăţi comerciale agricole din judeţ a reuşit să vândă kilogramul de grâu cu 5 lei, în condiţiile în care preţul real prin care şi-ar fi acoperit toate cheltuielile este de 7-8 lei. În UPA Hunedoara sunt înscrişi în jur de 250 de societăţi comerciale, persoane fizice autorizate (PFA) şi producători agricoli individuali care deţin împreună aproximativ 1.000 hectare de teren agricol.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.