Afinele româneşti, exportate în Germania
Adriana Năstase
O primă cantitate de 20 de tone de afine a fost livrată de silvicultorii hunedoreni în Germania, în această săptămână, fructele de pădure fiind colectate la centrele specializate din ocoalele silvice care aparţin Direcţiei Silvice (DS) Hunedoara.
Venituri suplimentare
„Exportul de fructe de pădure are un rol foarte important în obţinerea de venituri suplimentare de către Direcţia Silvică Hunedoara. Ne-am propus ca în acest an să exportăm aproximativ 200 de tone de fructe de pădure, în această categorie fiind incluse afinele, zmeura, măceşele şi ciupercile“, a declarat directorul DS Hunedoara, Emil Ignat.
Vor să relanseze activitatea de colectare
Potrivit acestuia, o tonă de afine se comercializează la export, cu sume cuprinse între 1.200 şi 1.400 de euro, în acest an, fiind încheiate contracte cu beneficiari din Germania şi Italia, care apreciază calitatea fructelor de pădure provenite din România. Directorul Ignat a menţionat că instituţia pe care o conduce încearcă să relanseze activitatea de colectare şi export a fructelor de pădure, în condiţiile în care, pe piaţă au început să apară producători cu preţuri de dumping, care vând tona de afine, de exemplu, cu 250-300 de euro.
În ceea ce priveşte ciupercile de pădure, preţul acestora variază pe piaţa internaţională, în funcţie de sezon şi de cantităţile oferite la vânzare, motiv pentru care nu pot fi avansate, pe moment, cifre certe pentru marfa oferită la export.