FlashReportaj

Adrenalinã, curaj, spaimã şi sangria la cursa taurilor

01 cazacu

Sorina Popa

Astăzi ia sfârşit Festivalul San Fermin din oraşul spaniol Pamplona, cunoscut în întreaga lume pentru cursele cu tauri la care participă sute de amatori de senzaţii tari. Sărbătoarea s-a desfăşurat între 6 şi 14 iulie. Printre participanţii la cursa din acest an s-a aflat şi primarul municipiului Brad, Florin Cazacu. Edilul din Brad povesteşte, în exclusivitate pentru MESAGERUL HUNEDOREAN experienţa trăită la Pamplona.

Mii de oameni alergau în faţa animalelor
„Este ceva unic, un sentiment care nu l-am mai trăit până acum. M-am pregătit înainte să ajung acolo, dar tot a fost ceva neaşteptat. Cei foarte curajoşi, care participă la cursele de tauri, riscă să fie loviţi de animale. Spaniolii consideră că este un act de curaj să alerge taurii după tine. La acest eveniment participă oameni din întreaga lume. Adevărul este că un sentiment ciudat care m-a încercat pe parcursul cursei. Mă aflam într-o mare de oameni, mii de oameni disperaţi, care alergau alături de mine. Este vorba de adrenalină, curaj, spaimă, bucurie şi de… sangria. Ai toate ingredientele şi dacă aş mai avea ocazia, din nou, să alerg la festivalul San Fermin, aş mai face-o”, povesteşte Florin Cazacu.

Carnea taurilor, consumată în restaurantele locale
Primarul Bradului nu a vrut să dezvăluie până acum dorinţa lui de a se afla la fiesta de la Pamplona. Pe avion, ca să intre în atmosfera festivalului, edilul din Brad a recitit romanul lui Ernest Hemingway, „Fiesta“. „Lumea ştie că sunt un pasionat al saltului cu paraşuta. Dar, despre dorinţa mea de a fi la Pamplona în acest an nu am spus nici prietenilor. Acum, după ce m-am întors, pot să povestesc despre experienţa mea”, spune Cazacu. Edilul din Brad povesteşte că traseul pe care taurii sunt alergaţi are o lungime de 850 de metri. „Startul se dă în fiecare dimineaţă în zilele festivalului la ora 8. Între orele 7 şi 8, se face selecţia participanţilor. Traseul este delimitat cu bariere de lemn. Participanţii rămân în interiorul traseului. Cursa nu durează mai mult de 15 minute. Dar sunt 15 minute pline de adrenalină şi puternică emoţie. Se dă drumul la animale, la ora 8 fix. Toţi cei aflaţi în interior sunt pregătiţi, cu ziarele în mână, cu care să atingă animalele. Sunt şase tauri şi şase boi, care pornesc din ţarc. Ei aleargă pe distanţa de 850 de metri, oamenii la fel, până la finalul cursei, în Plaza de Toros. Lumea urlă, plânge, se distrează. Toţi participanţii sunt îmbrăcaţi în alb şi poartă eşarfe roşii. Întreaga cursă se filmează şi se fotografiază. La final, dacă scapi, poţi să-ţi cumperi fotografiile în care apari. La ora 6 după-amiază, taurii care au alergat în ziua respectivă intră în arenă, unde sunt omorâţi de toreadori. Apoi, carnea animalelor este vândută restaurantelor din Pamplona şi poţi să o consumi la cină”, adaugă Florin Cazacu.

Tânăr de 27 de ani ucis de taurul Capuchino
Anul acesta, după mai multe ediţii a celebrei curse de la Pamplona în care nimeni nu a fost ucis, un tânăr de 27 de ani a fost străpuns de coarnele unui taur, care se numea Capuchino. Alergatul alături de tauri este un eveniment important în cultura spaniolă, dar condamnat de organizaţiile pentru protecţia animalelor. Festivalul, făcut popular şi de relatările scriitorului Ernest Hemingway în romanul „Fiesta“ (The sun also rises), atrage anual mii de turişti străini, mulţi dintre aceştia participând la curse. Ultimul atac mortal al unui taur în cadrul cursei de la Pamplona a avut loc în 1995, iar de la prima ediţie a festivalului, din 1922, şi-au pierdut viaţa 15 persoane în timpul întrecerilor cu tauri. Una dintre cele mai importante sărbători spaniole, San Fermin, s-a transformat în ultimii ani într-un eveniment comercial de proporţii. Patru milioane de euro au investit autorităţile locale în pregătirea ediţiei din 2009 a celebrului festival.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura