Acuzaţiile la adresa ministrului Natalia Intotero, doar o propagandă falsă

24 martie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Sorina Popa

Ministrul Natalia Intotero (foto) a fost acuzată recent că ministerul condus de ea a finanţat o platformă de ştiri care difuzează dezinformările Kremlinului. Este vorba de platforma usd24.ro. Acuzaţiile erau că, în anul 2017, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a alocat peste 20.000 de euro pentru susţinerea usd24.ro, un site care copiază toate articolele din publicaţia rusească Sputnik (varianta în limba română).

A contestat măsura Curţii de Conturi
Am vrut să aflăm care este adevărul, având în vedere că Natalia Intotero deţine funcţia de ministru din ianuarie 2018. În acest sens, am solicitat Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, care este situaţia privind finanţările respective.
„Asociaţia socio-culturală «Inimi de Români» din Spania a depus un proiect spre finanţare la MRP în anul 2017, înainte ca actuala conducere a MRP să preia mandatul. Proiectul a fost analizat de o comisie specializată, care în baza respectării prevederilor Legii nr. 321/2006 privind regimul acordării finanţărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acţiunile privind sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni, a aprobat iniţiativa. Subliniem că în momentul implementării şi pe durata derulării acestui contract, platforma a respectat cerinţele impuse de Ghidul Beneficiarului 2017, Legea 321/2006 şi Legea 299/2007. În urma controlului efectuat de Curtea de Conturi a României în 2018, pentru verificarea tuturor proiectelor finanţate de MRP în anul 2017 şi a observaţiilor făcute referitoare la modalitatea de finanţare a Platformei de ştiri, la nivelul MRP s-a constituit o comisie de analiză şi verificare a îndeplinirii obiectivelor proiectului Platforma de ştiri usd24. Ulterior, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a contestat la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia contencios administrativ şi fiscal, măsura solicitată de Curtea de Conturi a României cu privire la acordarea, în anul 2017, a unei finanţări nerambursabile Asociaţiei socio-culturale «Inimi de Români» din Spania, pentru derularea proiectului Platforma de ştiri USD24 (dosarul nr. 6035/2/2018)”, se arată într-un comunicat al Ministerului Românilor de Pretutindeni, transmis la solicitarea MESAGERULUI HUNEDOREAN.

Nu se implică în conţinutul publicistic
„Combaterea fenomenului ştirilor false (fake news) şi a dezinformării reprezintă o prioritate la nivelul Uniunii Europene, fiind şi una dintre temele de discuţie dintre ministrul Natalia Elena Intotero şi comisarul european pentru Securitatea Uniunii, Julian King, la întâlnirea derulată joi, 21 martie 2019, la Bruxelles. Libertatea de exprimare a presei este unul dintre drepturile fundamentale pe care societatea noastră se bazează, dar care presupune în egală măsură responsabilitatea oamenilor de presă, atât în ceea ce priveşte răspândirea ştirilor false, cât şi a celor tendenţioase. În aceste condiţii, asocierea actualei conduceri a ministerului, prin ministrul Natalia-Elena Intotero cu circumstanţele şi condiţiile semnării acelui contract de finanţare nu reprezintă un demers jurnalistic prin care publicul să fie corect informat despre acest subiect. În esenţă, asocierea ministrului Intotero cu un raport al Curţii de Conturi ce vizează activităţi derulate pe parcursul anului 2017 este la fel de tendenţioasă”, susţin reprezentanţii ministerului condus de hunedoreanca Natalia Intotero.
„Finanţarea mass-media în limba română din străinătate reprezintă o prioritate pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Presa în limba română din diaspora şi comunităţile istorice este un partener important în efortul de a menţine identitatea culturală şi lingvistică a românilor de pretutindeni. O presă democratică poartă şi responsabilitatea pentru conţinutul editorial, iar MRP nu se implică în conţinutul publicistic al entităţilor media cărora le acordă finanţare. Menţionăm că în anul 2018 nu am avut solicitare de finanţare din partea usd24.ro. MRP are toată deschiderea necesară pentru a oferi date despre proiectele pe care le derulează, în baza principiului transparenţei şi a corectei informări”, se concluzionează în răspunsul transmis cotidianului nostru.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
A avut noroc cu angajata băncii

O pensionară era să rămână fără 40.000 de lei, sumă pe care voia să o scoată din contul bancar şi...

Hunedoreanul căutat de italieni n-a fost arestat

Bărbatul de 59 de ani a fost condamnat în Italia pentru furt şi s-a făcut nevăzut înainte ca poliţiştii italieni...

Chinez prins că muncea fără acte

Poliţiştii Biroului pentru Imigrări al judeţului Hunedoara, în cooperare cu inspectori de muncă din cadrul ITM Hunedoara, au efectuat o...

Închide