Actualitate

Acreditarea sau lupta pentru supravietuire a spitalelor

Nicolle Ebner

Nici unul dintre cele 12 spitale, sanatorii şi centre de sănătate din judeţul Hunedoara subordonate Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) nu corespunde normelor europene din punct de vedere al dotării şi amenajării spaţiilor, deci nu este acreditat.
Lipsa fondurilor pentru ridicarea la standardele necesare acreditării, înseamnă sentinţa la moarte a unor spitale hunedorene.
Toţi managerii au strategii, depinde cine răzbeşte
Potrivit directorului coordonator al DSP Hunedoara, Ioan Demeter, acreditarea spitalelor din judeţ este în desfăşurare. “Toţi managerii de spitale au o strategie pe termen scurt, mediu şi lung pentru modernizarea şi dotarea unităţilor la standarde europene. Acreditarea presupune o clasificare a spitalelor după anumite criterii în funcţie de care se vor obţine veniturile şi posibilităţile de a oferi anumite servicii”, declară dr. Ioan Demeter.
Or, în cazul descentralizării sistemului de sănătate şi trecerea unităţilor medicale în subordinea primăriilor, rămâne de văzut dacă primarii vor putea să asigure din bugetul local finanţarea spitalelor. “Acreditarea spitalelor presupune şi diferenţierea şi finanţarea acestora pe criterii de performanţă, pentru a stimula competiţia între unităţile sanitare şi pentru a îmbunătăţi actul medical, aşa că este posibil ca unele spitale hunedorene să dispară”, a precizat directorul coordonator al DSP Hunedoara.
Până la momentul adevărului – adică autorizarea definitivă –, spitalele din judeţ funcţionează cu autorizaţii provizorii, obţinute pe baza programelor de conformare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura