ComunitateEducatie si cultura

A început salonul hunedorean al cărții

Adriana Năstase

După o nedorită întrerupere, Biblio­teca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Con­siliului Județean Hunedoara, a reluat tradiționalul Salon Hunedorean al Cărții, manifestare ajunsă anul aces­ta la cea de-a XXI-a ediție. Este săr­bătoarea cărții și a cititorilor, a scriitorilor și a editurilor, o activitate cu care Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva se mândrește și căreia se străduiește an de an să-i ridice nivelul de atrac­ti­vitate.

80 de edituri
«Organizarea acestui salon nu ar fi fost posibilă fără sprijinul generos pe care l-am primit, și de această dată, de la Consiliul Județean Hunedoara, de la președintele Laurențiu Nistor și de la administratorul public Costel Avram. Le-am adresat cele mai sincere mul­țu­miri pentru că instituția pe care o conduc este mereu alături de noi, în­țelege rolul cărții și al culturii și ne este un ajutor de nădejde. Și în acest an am pregătit cu mare seriozitate și pro­fe­sionalism această întâlnire cu cărțile, cu scriitorii, cu editorii și cu cititorii, în­tâl­nire atât de mult așteptată de miile de iubitori ai cărții din județul Hunedoara. Avem bucuria să ne reîntâlnim cu edituri din țară și străinătate, edituri devenite, în timp, prieteni ai bibliotecii noastre și care ne-au adus ultimele noutăți intrate pe piața de carte. Anul acesta avem peste 80 de edituri care participă cu standuri de carte la Salonul Hunedorean al Cărții (din Alba Iulia, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Buzău, Cluj-Napoca, Clopotiva, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Hațeg, Iași, Petroșani, Pitești, Sibiu, Simeria, Slatina, Târgoviște, Târgu Mureș), inclusiv din Marea Britanie. Cum am spus de multe ori, editurile sunt sufletul unui salon de carte, ele sunt cele care ne aduc noutățile în materie editorială, ele ne oferă un tablou al pieței de carte din Români», a declarat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene.
«Un moment de mare emoție a fost reconstituirea artistică a încoronării regelui Ferdinand și a reginei Maria, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, acum exact o sută de ani. Oaspeții noștri, membrii Asociației Culturale pentru Istorie Vie din Alba Iulia, au pus în scenă o vie reconstituire vizuală a acestei adevărate „clipe astrale” din istoria românilor. Cu ajutorul unei recuzite specifice, cu elementele esențiale din regalia României (mantii, coroane, sceptru) și cu un impresionant joc acto­ricesc, s-a făcut o reînviere sui generis a acestui eveniment care a marcat profund istoria poporului român », a spus Sebastian Bara.
Cu această ocazie vin la Deva marele actor, regizor, poet, om de cultură com­plet Horațiu Mălăele, istoricul și diplo­matul Adrian Cioroianu, scriitorul Radu Paraschivescu, părintele Necula și realizatorul de televiziune Dan Negru.

Patru zile bogate
„Salonul hunedorean al cărții – nimic nu se compară cu mirosul proaspăt al hârtiei tipărite! Poate că citim mai mult pe telefon, dar din când în când, tot ne ajunge în mână câte o carte și regăsim acel miros frumos al paginilor, pe care generația mea îl cunoaște atât de bine! Se scrie mult, din păcate nu se citește la fel de mult. Cu toate acestea, nu avem voie să renunțăm – iar Consiliul Ju­de­țean Hunedoara susține, prin Biblioteca Județeană “Ovid Densușianu” Deva – Hunedoara, un eveniment anual de mare prestigiu: Salonul hunedorean al cărții! Salut prezența, la această ediție, a lui Adrian Cioroianu, directorul Biblio­tecii Naționale a României, pe care am avut bucuria să-l cunosc în această primăvară, la Petroșani, cu ocazia altui eveniment important organizat de Biblioteca Județeană “Ovid Densușianu” Deva – Hunedoara, al cărui colectiv îl felicit cu această ocazie! Patru zile bogate în evenimente editoriale – nu le ratați”, a spus Costel Avram (medalion), administratorul public al județului.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura