516 monumente: Biserica din Strei

29 mai 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Educatie si cultura

04morarrfotorMarcel Morar

Biserica din Strei a fost ridicată de către meşteri locali, cu refolosirea multor materiale de construcţie romane şi se poate spune că este o replică mai modestă a celei de la Sântămăria Orlea.
Fostă capelă de curte, construcţia a fost ridicată din piatră la sfârşitul secolului al XIII-lea – începutul secolului al XIV-lea, turnul-clopotniţă de pe faţada de vest, nava scurtă şi altarul dreptunghiular aparţinând unei singure faze de construcţie. În trecut, intrarea se făcea prin clopotniţă, printr-o uşă încoronată de un arc frânt – în prezent, se face pe latura de sud a navei. În secolul al XV-lea, bisericii i s-a adăugat pe latura de vest un pronaos de zidărie. Acesta a înglobat turnul-clopotniţă şi trebuie să fi fost destul de puţin funcţional, deoarece suprafaţa sa era fragmentată datorită spaţiilor înguste dintre zidurile turnului şi pereţii de nord şi sud ai noii încăperi. În cele din urmă, pronaosul a fost îndepărtat, cel târziu pe la 1700. Turnul-clopotniţă cu trei nivele păstrează acoperişul de piatră, etajul de sus poartă un chenar de cărămidă în zig-zag.
Frescele din interior datează de pe la mijlocul secolului al XIV-lea şi au fost realizate de un grup de pictori, numele pictorului principal, Grozie, poate fi identificat în absida altarului, unde îşi are portretul.  
Din aceeaşi perioadă datează şi picturile exterioare, astăzi foarte puţin vizibile.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Activitatea IMM-urilor este obstructionata de birocratia din România

Deputatul european Iuliu Winkler (foto) susţine că activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii este obstrucţionată de incompetenţa şi incapacitatea Guvernului.

Eroii de la Râu Alb

Conform tradiţiei, de Ziua Înălţării Domnului, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, se comemorează şi Ziua Eroilor. Dangătele...

Mihai Leu a facut receptia unui bloc ANL

Fostul sportiv de talie mondială, Mihai Leu, a recepţionat, ieri, la Petrila, un bloc de locuinţe, în calitate de reprezentant...

Închide