4 sfaturi pentru alegerea unei centrale pe peleti

Adoptarea solutiilor ecologice, pentru protejarea mediului, este indicata in orice domeniu, chiar si in ceea ce priveste solutiile de incalzire a locuintei. Una dintre solutiile de incalzire care este tot mai populara in randul oamenilor este centrala pe peleti, care ofera o eficienta termica foarte ridicata.

De aceea, pentru a-i ajuta pe cei care iau in calcul alegerea si instalarea unei astfel de centrale pentru incalzirea propriei locuinte, in continuare sunt oferite cateva sfaturi pentru identificarea cazanului pe peleti potrivit nevoilor lor.

  1.  Puterea pe care trebuie sa o aiba centrala

Unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie tinut cont in momentul in care se ia decizia instalarii unei centrale pe peleti este puterea pe care aceasta trebuie sa o aiba. Acest aspect se stabileste in functie de anumite criterii, cum ar fi tipul de instalatie folosit, suprafata si gradul de izolare a spatiului care urmeaza a fi incalzit, precum si zona geografica in care se afla locuinta.

Pentru stabilirea necesarului de putere este necesar sa se faca o serie de calcule si analize, pentru a se identifica criteriile mai sus prezentate, pe care le poate face un inginer proiectat in instaltii.

  1.  Necesitatea existentei unei camere tehnice

O centrala pe peleti, cum sunt si cele din gama Dominus, au dimensiuni mari, iar nivelul de zgomot poate fi deranjant daca ar fi montata in interiorul locuintei. De aceea, este indicat sa se instaleze intr-o camera tehnica.

In plus, o astfel de camera permite si depozitarea peletilor – materia prima folosita pentru procuderea caldurii – in conditii optime, contribuind totodata la evitarea unor distrugeri cauzate de o posibila scurgere de apa.

  1.  Existenta unui cos de fum este esentiala

Tinand cont de modul in care functioneaza o centrala pe peleti, prin arderea acestora, din accesoriile esentiale, necesare instalarii unei astfel de centrale, face parte si un cos de fum ceramic, care permite evacuarea in siguranta a gazelor arse produse de centrala.

Pentru a mentine gradul de siguranta la cotele cele mai inalte, este necesar ca atat centrala pe peleti, cat si cosul de fum, sa fie curatate periodic – la aproximativ o luna – ceea ce contribuie chiar si la mentinerea randamentului ridicat pe care il are o astfel de centrala.

  1.  Atentie la buget

Desi tot mai multi oameni aleg centralele pe peleti pentru incalzirea locuintei, unii inca mai au retinerii, din cauza costurilor ridicate pe care le presupune cumpararea si instalarea unei astfel de centrale. Acestora li se adauga si costurile necesare construirii unei camere tehnice – daca aceasta nu exista.

Cu toate acestea, pretul mic pe care il au peletii va ajuta la amortizarea rapida a investitiei, costurile pentru incalzire fiind astfel unele dintre cele mai mici.

In concluzie, cu toate ca investitia initiala pentru cumpararea si instalarea unei centrale pe peleti poate parea mare, ulterior oamenii vor descoperi ca o astfel de solutie de incalzire nu este benefica numai pentru mediu, ci si pentru bugetul lor alocat pentru incalzire.

One thought on “4 sfaturi pentru alegerea unei centrale pe peleti

  • 18 martie 2022 la 8:03
    Legătură permanentă

    peletii s au scumpit f mult asa ca nu mai e actual articolul

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.