Sport

2022 – Un an important pentru gimnastica românească

În sala de la poalele Cetății, gimnastele aflate în pregătire la Deva lucrează în liniște. Ce obiective și-au propus spor­tivele din noua generație aflați din interviul realizat cu prof. Lucian Sandu, coordo­na­torul colectivului tehnic pentru lotul națio­nal CNOPJ .

Reporter: Domnule profesor, 2022 se anunță un an foarte important pentru gimnastica românească, mai ales că toată lumea așteaptă să se îmbunătățească imaginea pe care o are această disciplină sportivă, care ne-a adus atâtea satisfacții altădată.
Lucian Sandu: Da, este adevărat acest 2022, este un an important, mai ales pentru gimnastele senioare, pentru că este pro­gra­mat un Campionat European de calificare pentru Jocurile Olimpice din 2024, de la Paris. Aceată ediție se va desfășura în luna august la Munchen și ne dorim cu toții ca prima etapă de calificare să fie îndeplinită cu succes, să finalizăm competiția între pri­mele 13 formații și să ne calificăm la Mon­diale și apoi să ne urmăm cursul normal pentru Jocurile Olimpice.

Reporter: Ați amintit de senioare, ele se pregătesc în două locații, unele la București, altele, aici, la Deva. Cum se simt cele de aici și cum au debutat în noul sezon?
Lucian Sandu: La Deva se pregătesc șase senioare iar la București sunt alte trei spor­tive iar dintre acestea se va alcătuii echipa cu care România va participa la întrecerile din acest an.Indiferent că ne place sau nu ne place, va trebui să facem o echipă, să fim uniți pentru a ne atinge primul obiectiv, calificarea la Campionatul Mondial și la Jo­curile Olimpice din 2024.

Reporter: În pregătire aici, la Deva, cu colectivul pe care îl conduceți sunt și câteva junioare care au și ele câteva con­cursuri importante în 2022.
Lucian Sandu: Sunt șapte gimnaste junioare care sunt în pregătire la noi care au sta­bilită participarea la Festivalul Olimpic pentru Tineret (FOTE) din Slovenia din luna iulie și apoi campionatul European de ju­nioare în acealași timp cu senioarele.

Reporter: Ce ne spuneți despre compe­tițiile naționale ale junioarelor?
Lucian Sandu: Pentru prima dată, fede­rația a stabilit două serii, A și B, iar la nivelul acesta sunt impuse unele elemente obliga­torii care trebuie executate de gimnastele din cadrul unei categorii sau serii. E ceva diferit, față de alți ani.

Reporter: Este un nou cod de punctaj care aduce nouăți. Din ce punct de vedere?
Lucian Sandu: E adevărat, s-a schimbat un pic codul de punctaj.Nu sunt noutăți foarte, foarte mari dar se pune un accent pe partea artistică a exercițiilor executate de sportive, pe poziția corporală, pe grație în mișcare, în concluzie, un accent mai mare pe partea artistică decât pe partea tehnică. Noi însă trebuie să ne adaptăm la aceste cerințe.

Reporter: În afară de sănătate, ce își dorește antrenorul Lucian Sandu pentru 2022?
Lucian Sandu: Cum ați spus, în primul rând sănătate, pentru mine și familie, pentru colegii mei și pentru gimnaste. Apoi, să ne îndeplinim obiectivul la Campionatele Europene, o clasare bună cu care să ne cali­ficăm apoi la Mondiale, poate o medalie la senioare. În cee ce privește junioarele, să mai facem încă o dată o surpriză ase­mă­nătoare cu cea de la Mersin, adică șase medalii din șase. De ce nu?

Reporter: Succes!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura