„Regina”, detronată de un pion

15 aprilie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Sport

Ciprian Marinuţ

Şahista Daria Vişănescu (foto), singura participantă la Campionatul Naţional care are în palmares un titlu de maestră (maestră FIDE n.r.) a cucerit doar medalia de argint, fiind învinsă şi întrecută de anonima Andreea Cosman.

O eroare scump plătită

Multiplă laureată naţională, campioană europeană şi vicecampioană mondială, Daria Vişănescu s-a împiedicat de o adversară fără renume la Campionatul Naţional de Şah, categoria 14 ani feminin, care s-a încheiat ieri la Voineasa. Favorită incontestabilă a categoriei sale prin prisma palmaresului şi a coeficientului ELO, şahista din Petrila, legitimată la Clubul de Şah Deva şi la Poli Iaşi, a călcat strâmb în runda secundă şi n-a mai putut drege busuiocul în rundele următoare, deşi a jucat aproape perfect. Daria, care are un ELO de 1901, faţă de sub 1800 cât aveau celelalte competitoare, a fost învinsă surprinzător, din cauza unui moment de neatenţie, de Andreea Cosman (CSM Craiova, ELO 1501) şi în ciuda eforturilor ulterioare, punctul pierdut a fost decisiv. Daria a obţinut 6.5 puncte din şapte posibile în ultimele şapte runde, dar şi Cosman, s-a ţinut tare şi a scos şase puncte din şapte, astfel că la final, campioană a fost Andreea Cosman care era doar a 11-a pe lista favoritelor.

Pentru prima dată vicecampioană

„E pentru prima dată când Daria ratează titlul de campioană naţională, deşi în acest an trebuia să defileze. A greşit, iar neatenţia de aici trebuie să fie o lecţie pentru ea. Sunt convins că putea câştiga şi în ultima rundă, dar a propus remiză, când a văzut că adversara ei la titlu a scos remiza care îi aducea trofeul, la egalitate de puncte, graţie victoriei din meciul direct. Suntem necăjiţi, deşi per total a avut un punctaj bun (7,5 puncte din nouă posibile n.r.). Sper că se va revanşa la competiţiile internaţionale majore la care va participa în acest an”, a spus Corneliu Hotăran, preşedintele Clubului de Şah Deva.

Rezultatele Dariei:

Runda 1: Maria Ungureanu – Daria Vişănescu 0-1; Runda 2: Daria Vişănescu – Andreea Cosman 0-1; Runda 3: Raluca Brăcăcescu – Daria Vişănescu 0-1; Runda 4: Daria Vişănescu – Diana Ioan 1-0; Runda 5: Ana Maria Henchel – Daria Vişănescu 0-1; Runda 6: Daria Vişănescu – Ioana Cîrlig 1-0; Runda 7: Mădălina Dumitrescu – Daria Vişănescu 0-1; Runda 8: Daria Vişănescu – Petruţa Moldovan 1-0; Runda 9: Daniela Brezeanu – Daria Vişănescu 0,5-0,5.

Clasament: 1. Andreea Cosman (CSM Craiova) – 8 puncte; 2. Daria Vişănescu (CS Deva – CS Iaşi) – 7,5 puncte; 3. Ioana Cîrlig (CSM Craiova) – 6 puncte.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Violatori cu zâmbetul pe buze

Trei tineri hunedoreni, acuzaţi că vara trecută au batjocorit o fată de 14 ani, violând-o, dar şi filmând-o în acelaşi...

Concurs de… antrenament

Un număr de 10 înotători de la CSS Hunedoara, cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani participă începând de...

Au „ţintit” internaţional

Arcaşii de la clubul Minerul Aninoasa au ţintit ca lunetiştii la primul concurs în aer liber din acest an, „Cupa...

Închide