Interviu

„Pentru 13-15 iunie nu am fost condamnat niciodatã”

Miron Cozma  9702

Nicolle Ebner

 Spre deosebire de alţi confraţi de breaslă care au trăit şi crescut în preajma „Luceafărului Huilei”, Miron Cozma (foto), nu am avut ocazia să-l cunosc personal decât zilele trecute, când a ţinut o conferinţă de presă la Deva, despre candidatura sa la preşedinţia României şi înfiinţarea Partidului Muncitorilor. De fapt, a fost mai mult un monolog, pentru că timp de o oră şi jumătate, fostul lider al minerilor din Valea Jiului a vorbit într-una despre adevăratele evenimente din 13-15 iunie 1990. Cozma a ţinut să clarifice anumite momente din mineriadele care au făcut celebru judeţul Hunedoara şi a adus România în atenţia presei internaţionale. Nu şi-a ascuns resentimentele faţă de unii reprezentanţi ai presei centrale (care au contribuit din plin la desfăşurarea de forţe din Piaţa Universităţii ca apoi, cu toate că ştiau adevărul, să-i înfiereze pe mineri şi pe liderul lor) şi nici superioritatea faţă de neştiinţa unor jurnalişti locali, prea tineri să fi auzit de mineriade, darămite să mai şi participe. După 20 de ani de la evenimente, Cozma, a venit la Deva hotărât să spună adevărul despre „mineriada” din 13-15 iunie 1990, acuzat fiind de nenumărate ori că nu vrea să spună ce ştie. În plus, îi acuză pe preşedinţii Iliescu, Constantinescu şi Băsescu de umilinţa în care a ajuns poporul român sub „cârmuirea lor cea dreaptă” şi tocmai de aceea, este hotărât să-i facă să plătească. Dacă va ajunge preşedinte.

„Cui să spun adevărul?”
„De ce nu am spus nimic până acum despre Ion Iliescu? Simplu. Până la evenimentele din 1999, toate celelalte sunt legate de un singur personaj, macabru, sinistru, o creaţie diabolică a KGB, Ion Iliescu. Ori, prin voia acestui popor, Iliescu a fost în permanenţă preşedintele acestei ţări şi atunci, cui să-i spun adevărul? Lui Iliescu despre Iliescu? Când vreodată Iliescu s-ar fi anchetat pe el însuşi în legătură cu aceste evenimente?”, s-a întrebat Miron Cozma.

„Regimul Constantinescu – moartea mineritului şi a siderurgiei”
„Susţinerea de către judeţul Hunedoara şi în special de către Deva a regimului Constantinescu nu a însemnat altceva decât semnarea sentinţei la moarte a mineritului şi a siderugiei. Cel care a câştigat alegerile parlamentare în 1996 a fost Sorin Dimitriu, cu 77.000 de voturi, cel care a ajuns şeful FPS (fondul proprietăţii de stat). Atunci nimeni nu a înţeles de ce am candidat  la Parlamentul României ca independent. Am refuzat ofertele partidelor, chiar şi oferta lui Ion Iliescu ce mi-a propus primul loc pe listele PSD la Senat, şi am candidat la Senat ca şi independent, obţinând aproape 59.000 de voturi.
De ce independent? Pentru că ştiam ce se va întâmpla. Am vrut să rup cât mai multe voturi atât de la Iliescu, cât şi de la Constantinescu. În loc de reabilitarea imaginii minerilor după mineriada din 13-15 iunie 1990, regimul Constantinescu mi-a dat 61 de ani de condamnare pentru evenimentele din septembrie 1991, când am cerut, în Parlament, demisia lui Ion Iliescu, şi m-au condamnat pe dosarul din 1992 încheiat de Ion Iliescu, prin procuratura militară”, afirma Cozma în faţa jurnaliştilor.

„Inculpaţii” în dosarul mineriadelor, versiunea Cozma
„Ion Iliescu pe care eu l-am inculpat, nu Marian Munteanu. Eu am dovedit că este un criminal şi de fapt, din ordinul lui au fost omorâţi patru oameni în Piaţa Universităţii, în data de 13 iunie. Atenţie, minerii au venit în Bucureşti abia în 14 iunie. Al doilea „miner“ a fost preşedintele Băsescu. El i-a dus pe mineri la Bucureşti, în 14 iunie, primul tren ajungând la ora 7.00 dimineaţa. În 14, nu în 13, când au fost omorâţi cei patru români din ordinul lui Iliescu. Sunt actele de transport la dosar, semnate de Băsescu. Iar unul dintre prietenii mei, Ioan Manucu, a fost dat afară de Băsescu pentru că a oprit trenurile în Craiova, ca să oprească invadarea Bucureştiului de către mineri.
Iar acum, Băsescu îi acuză pe mineri şi pe liderul lor pentru faptele din 13-15 iunie 1990. Va veni vremea când Băsescu va plăti pentru evenimentele de atunci, ca şi Iliescu, de altfel. Sunt fapte care nu se prescriu iar ei şi le cunosc. Şi Justiţia le ştie, dar nu vrea să le ia în considerare” a spus Miron Cozma.

„Am probe audio despre fenomenul Universităţii”
„În balconul Universităţii au fost în permanenţă patru mineri care aveau ordin de la mine să înregistreze tot ce se discută acolo. Am probe audio cu tot fenomenul Pieţii Universităţii. Chiar credeţi că sunt idiot? Vă înşelaţi. Ştiam că va veni vremea să apăr onoarea unor oameni, a minerilor mei. Există dovezi că m-am angajat că minerii nu vor veni asupra Pieţei Universităţii, iar acolo se scanda „minerii sunt cu noi“”, a afirmat Cozma. 

Cine sunt „minerii” care au bătut şi omorât?
„Iliescu, Roman şi Gelu Voican Voiculescu, care umbla cu AKM de parcă era pe frontul rusesc, au pregătit un plan diabolic de următoarea factură. În unităţile aeriene din jurul Bucureştiului (Ferentari, de exemplu), militarii au fost îmbrăcaţi cu uniforme ale IMGB şi dotaţi cu bâte făcute la strung, tot la IMGB. Martor este Corneliu Burlec, fostul adjunct al ministrului minelor pe vremea aceea -am fost cu el înăuntru şi nu  ne-a venit să credem.  Armata a avut rolul de a organiza întreaga acţiune. Pe lângă armată, miliţia, şi o parte din serviciile speciale, în afară de cele ale lui Măgureanu, care avea propria lui sarcină. Militarii au intervenit împotriva instituţiilor universitare: Universitate, Liga Studenţilor, Facultatea de Drept şi urma să intervină şi asupra căminelor studenţeşti dacă nu interveneam eu”, declara în conferinţa de presă Miron Cozma.

„Minerii”, conduşi de cumnatul lui Petre Roman”
„Minerii mei erau la Polivalentă şi-l urmăreau pe Daniel Timofte, copilul nostru de la Lonea, care juca în naţionala României, în Italia. În schimb, am aflat zvonul că minerii au devastat Facultatea de Drept şi Liga Studenţilor. M-am dus acolo. Bineînţeles, armata îmbrăcată în uniforme de suprafaţă a IMGB. Nu mă cunoşteau că abia apărusem şi eu pe scenă. I-am întrebat de unde sunt şi mi-au răspuns că din Valea Jiului. Păi de unde, din Valea Jiului? De la Paroşeni. Bun, şi cine-i directorul vostru acolo? Nu a ştiut şi i-am dat o palmă ăluia ce mi-a răspuns de l-am pus în cap. Atunci a venit o persoană şi m-a luat de după cap şi mi-a dat o carte de vizită pe care scria lt.col. Kuki Boreslavschi, care mi-a spus că este cumnatul lui Petrică, adică a lui Petre Roman. Mi-a spus cu gura lui că are ordin de la <<Petrică>> să intervină asupra căminelor studenţeşti, pentru că se spune că acolo sunt droguri şi arme. Iată cine erau minerii din 1990. Armata română. I-am spus lui Kuki să dispară în 15 minute, pentru că altfel chem minerii.

 Ar mai fi multe de scris. Vă daţi seama? La mijloc este vorba de o istorie a acestui popor pe o perioadă de aproape 10 de ani. Şi când te gândeşti că hunedoreanul Miron Cozma putea intra şi altfel în istoria României.

One thought on “„Pentru 13-15 iunie nu am fost condamnat niciodatã”

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.