Fara bascalie

Tinerii şi femeile din politică

poza-gruian-color4

Am tot auzit-o zilele astea pe Monica Iacob-Ridzi vorbind despre tinerii din politică. Cum că prin ea, se doreşte a se lovi în ei. Las la o parte faptul că Monica Ridzi este cea care încearcă să deturneze astfel un demers perfect motivat. La doar jumătate de an după ce a ajuns ministru, tânăra idealistă Ridzi a devenit vedeta – că tot e la modă să fii vedetă! – celui mai mediatizat scandal din România, după bileţelul Elenei Udrea. Chestia asta cu tinerii în politică însă este un refren cam prea des invocat, atunci când se vorbeşte despre speranţă, profesionalism etc. E cam la fel ca şi cu femeile din politică. S-ar părea că asigurarea promovării tinerilor şi femeilor în politică ar trebui să ţină de alte reguli şi nu de meritocraţie. Am văzut bătrâni senilizaţi şi tineri talentaţi, dar şi tineri superficiali şi bătrâni competenţi. Femei frumoase şi deştepte sau femei frumoase. Bărbaţi arătoşi şi tâmpiţi sau cu mutră de împins vagoane şi capabili. Ceea ce vreau să spun este că nu sexul, aspectul sau vârsta sunt determinante, ci competenţa. Eu personal nu doresc femei în politică doar pentru că sunt femei sau tineri doar pentru că sunt tineri. Nu doresc nici o politică dominată de bărbaţi, ci un sistem care să ofere şanse egale pentru fiecare, dacă doreşte să intre în politică. Că se fac şcoli speciale pentru elevii romi, asta pot înţelege, ăştia refuză să-şi dea copiii la şcoală şi oricum e obligatoriu, aşa că măcar prin acest procedeu pot fi alfabetizaţi. Dar să asiguri procente pentru categorii speciale, pe principiul că vrei, nu vrei, bea Grigore agheasmă, mi se pare o premisă falsă. Politicianul Coposu era cumva inferior mult mai tânărului Petre Roman? Sau Răzvan Ungureanu, pe vremea ministeriatului la Externe, a fost mai puţin competent decât Mircea Geoană? Crin Antonescu şi Ridzi au ocupat (cea din urmă ocupă încă…) scaunul de ministru al Tineretului şi Sportului, dar primul nu a fost implicat în afaceri cu iz penal. Şanse egale şi nu marote. Asta ne trebuie. Dacă tinerii sau femeile vor să intre în politică, să o facă pe criteriul competenţei, nu al necesităţii de a repecta statisticile.

3 comentarii la „Tinerii şi femeile din politică

  • Ministeriatul doamnei Monica a lasat totusi ceva in urma. a imbogatit vocabularul limbii romane cu doua noi cuvinte: RIDZIPOANCA si SMECHERIDZII. Tot e ceva fata de cei care fura si nu lasa in urma decat visterii goale, nu?

  • vai de capul nostru cu asa ministrese
    tot pe centyra se gasesc fete mai inteligente, nu ar fi facut asa ceva, ar fi avut mai multa judecata

  • Din pacate domnul Gruian are dreptate. As fi preferat sa nu ajungem intr-o astfel de situatie, noi ca tara. Nu o compatimesc doamna Ridzi de loc. De ce nu isi da demisia ? Stie ca si-a incheiat cariera politica pentru ca a supralicitat linguseala si…Asta este.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura