Sport

„Panterele negre” trăiesc zile negre

Maximilian Gânju

Sportivii de la clubul de tae-kwon-do „Panterele negre”, medaliaţi cu aur şi argint la competiţii naţionale şi internaţionale, nu se mai pot prezenta la concursuri, din lipsa banilor.

Medaliaţii s-au retras din cauza sărăciei

Antrenorii cluburilor care pregătesc deja campioni naţionali şi internaţionali în diferite discipline sportive se confruntă cu o lipsă acută de finanţare şi sunt puşi în imposibilitatea de a se mai prezenta la competiţii. Cum şi sponsorii cu afaceri private şi-au închis punga, oamenii au cerut ajutor edililor locali, dat fiind faptul că medaliile câştigate de sportivi aduc faimă localităţii. Numai că s-au izbit de un zid, deşi sperau că vor găsi o soluţie de a ieşi din impas. Răspunsul a fost invariabil acelaşi: „nu sunt bani!”. Ionuţ Lascău este antrenor de arte marţiale, mai precis de Tae-kwon-do, afiliat ITF, cu centură neagră (1Dan) şi conduce trei „şcoli” cu 80 de copii în Petrila, Vulcan şi Petroşani. Pregăteşte o campioană naţională, un campion internaţional, precum şi vicecampioni. Criza economică distruge însă munca de luni de zile a acestor performeri, deoarece sunt în pericol de a nu se mai prezenta la competiţii. Una dintre ele, Cupa României, începe chiar azi, la Baia Mare. „Criza se simte atât de tare, încât suntem în pericol de a nu mai merge la competiţii. Agenţii economici care ne sponsorizau au fost şi ei loviţi. Toţi, fără excepţie, ne-au spus că ne-ar ajuta în continuare, dacă ar avea o metodă prin care să ne sponsorizeze din suma trimisă la bugetul de stat sub formă de TVA. Din păcate, nu se poate. Toţi ne-au zis că ne-ar da nouă banii decât să-i dea statului, măcar la noi se văd rezultatele. Acum, la Baia Mare, sunt obligat să merg cu copiii care ocupă locurile trei sau patru în ierarhia clubului ca performanţă, dar ai căror părinţi pot suporta cheltuielile de concurs. Campionii s-au retras din competiţie, pentru că părinţii lor nu-şi permit costurile de deplasare şi concurs. Ei nu pleacă de la club, rămân la pregătire, că taxa de antrenament este modică, de doar 40 de lei pe lună, însă nu îşi pot fructifica în competiţii rezultatele muncii”, declară Ionuţ Lascău.

Primăria Petroşani a zis pas

Pentru deplasarea la Cupa României a sportivilor din cadrul clubului „Pantera Neagră” din Petroşani, Ionuţ Lascău a apelat la ajutorul municipalităţii. Avea nevoie de suma de 500 de lei drept sponsorizare, însă a fost refuzat de edili, pe motiv că nu sunt bani. „Am fost la domnul primar Tiberiu Iacob Ridzi. Mi-a spus că ar vrea să mă ajute, însă nu mai sunt bani. Anul viitor, ar putea să ne sprijine în baza unui proiect, pentru a obţine finanţare. Aceşti copii care participă la competiţii şi obţin medalii reprezintă Petroşaniul şi este păcat că nu există o soluţie prin care să-i sprijinim să facă performanţă”, mai spune antrenorul. De precizat ar fi că alţi edili, cei din Vulcan şi din Petrila, unde funcţionează cluburile conduse de Ionuţ Lascău, au găsit o modalitate de a sprijini viitorii campioni. Atât la Vulcan, cât şi la Petrila, în ciuda crizei economice, autorităţile au decis să achite cheltuielile sălilor de antrenament unde-şi fac pregătirea micuţii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura