Ziua veteranilor de război, sărbătorită la Deva

04 ziua veteranilorSeria manifestărilor dedicate Zilei veteranilor de război, din 29 aprilie, organizate de Consiliul Judeţean Hunedoara, a început ieri la Deva, cu o depunere de coroane la Cimitirul Eroilor din municipiu. Mai apoi, veteranii şi văduvele de război au fost invitaţi la Cercul Militar Hunedoara, unde în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, au primit diplome şi câte o sumă de 400 de lei, din partea Consiliului Judeţean Hunedoara.
Sprijinul financiar acordat de administraţia judeţeană este binevenit pentru veteranii de război, deoarece unii dintre ei, în afară de pensia de 400 de lei acordată de statul român pentru titlul obţinut în urma participării în al Doilea Război Mondial nu au alt venit.
În prezent, din cei 15.000 de veterani de război care erau în anii 90 în judeţul Hunedoara, mai sunt în viaţă 205, toţi fiind trecuţi de vârsta de 90 de ani. Cel mai tânăr veteran de război din judeţ este Alexandru Gâţă, are 91 de ani şi locuieşte în Orăştie. Câţiva dintre ei au trecut de un secol de viaţă, iar Rusalim Bulzescu, care va împlini în 8 iunie 97 de ani, din Vaţa de Sus, a impresionat prin discursul pe care l-a ţinut la evenimentul de la Cercul Militar Hunedoara. Astăzi, manifestări similare vor avea loc la Brad, Orăştie şi Hunedoara, iar mâine, la Haţeg şi Petroşani. (N.Bumbac)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare