Ziua Porţilor Deschise la Sarmizegetusa Regia

La Sarmizegetusa Regia a fost, vineri, 31 august, Ziua Porţilor Deschise. Cu această ocazie, situl a primit circa 600 de vizitatori, un număr dublu faţă de cel înregistrat într-o zi obişnuită de vineri.

Dar, ce e mai important este că aici, cercetarea arheologică desfăşurată de colectivul de arheologi şi studenţi de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, aflat sub coordonarea prof. dr. Gelu Florea, a adus la lumină noi mărturii despre viaţa cetăţii antice.
Săpăturile de pe terasa a XI-a din zona sacră a Sarmizegetusei Regia au continuat cu descoperirea unui nou segment de alee pavată, care uimeşte prin tehnica utilizată şi materialele folosite de meşterii daci: andezit, gresie şi calcar. Arheologii au dezvelit şi o secţiune a drumului pavat principal, aflat în continuarea porţiunii restaurate, din care se ramifică aleea cercetată. Vizitatorii au avut astfel posibilitatea să vadă modul în care era construită, precum şi elementele originale din care era compusă principala cale de acces spre zona sacră.
În cursul cercetărilor, în secţiunile săpate, au fost descoperite numeroase resturi de ceramică, cereale carbonizate, piese din fier, printre care şi o seceră, alte artefacte. Cercetările arheologice au beneficiat de finanţarea Consiliului Judeţean Hunedoara, bugetul alocat pentru campania din acest an fiind de 85.000 de lei. (A. Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.