Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti, marcată şi la Deva
Magdalena Șerban
Începând din 2017, anual este sărbătorită Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti. Ieri s-a sărbătorit la Direcția Județeană pentru Agricultură Hunedoara, organizatorul evenimentului.
De toate, pentru toți
La manifestare au fost prezenți diverși producători din județ, așa că hunedorenii au avut ocazia să deguste o serie de produse tradiţionale în cadrul standurilor special amenajate. La mare căutare au fost dulceţurile făcute de mâini iscusite, zacusca, virșli, renumitele placinte pădurenești, legumele și fructe, brânzeturile şi mezelurile ,,de casă” , etc. Vizitatorii au putut lua şi la pachet, unele produse fiind puse inclusiv la vânzare. Totodată, pentru că strategia managerială practicată este una de dezvoltare, conducerea Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu nu avea cum să rateze o astfel de manifestare cu rol de promovare. “Prezența noastră se datorează atât ramurei educaționale în care îmbinăm cunoașterea teoretică cu cea practică, specifice instituției de învățământ, cât și faptului că repreentanții Direcției pentru Agricultură fac parte din Consiliul de Administrație al unității liceale. Am adus cu noi, pentru prezentare și vânzare, siropuri obținute din muguri de brad, din lavandă, trandafiri, busuioc și, evident, gustoasa și fina dulceață de trandafiri. Noi cultivăm în curtea școlii trandafirii din care fabricăm produse, având undeva la o mie de fire. Iar pentru că nu demult am achiziționat și o presă pentru a reuși să facem suc de mere bio (combinat cu cătină, morcovi plus altele) și a-l comercializa, am pus la dispoziția celor interesați și astfel de produse. Cert este că fiind unitate de învățământ cu profil agricol, ni s-a potrivit perfect un asemenea eveniment. Am semnat condica și acum doi ani, în 2020 nefiind posibilă organizarea din pricina flagelului pandemic și a stării de urgență prin care am fost nevoiți să trecem, cu toții”, a spus profesorul Octav Cismaşiu (foto), directorul Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu. Totodată, Claudiu Grama, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Hunedoara, a declarat că “în calitate de organizator, am urmărit să existe o arie diversificată de produse autohtone, venind în sprijinul cererii, dar și al ofertei. După cum se știe, la 10 octombrie este sărbătorită Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti, instituită prin Legea 168/2017. Raportându-ne la acțiunea de azi (n.r. -ieri), cred că a fost pe măsura aștepărilor și a mulțumit pe toată lumea. Deoarece nici acum, pericolele la care suntem supuși zilnic din cauza COVID-19 nu sunt mici, am cerut respectarea normativelor sanitare, precum și a măsurilor de prevenție împotriva răspăndirii SARS-COV2. Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături”, a subliniat acesta.