Comunitate

Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti, marcată şi la Deva

Magdalena Șerban

Începând din 2017, anual este sărbătorită Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti. Ieri s-a sărbătorit la Direcția Județeană pentru Agricultură Hunedoara, organizatorul evenimentului.

De toate, pentru toți
La manifestare au fost prezenți diverși pro­ducători din județ, așa că hunedorenii au avut ocazia să deguste o serie de produse tradi­ţionale în cadrul standurilor special amena­jate. La mare căutare au fost dulceţurile fă­cute de mâini iscusite, zacusca, virșli, renu­mitele placinte pădurenești, legumele și fructe, brânzeturile şi mezelurile ,,de casă” , etc. Vizitatorii au putut lua şi la pachet, unele produse fiind puse inclusiv la vânzare. Totodată, pentru că strategia managerială prac­ticată este una de dezvoltare, condu­cerea Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu nu avea cum să rateze o astfel de manifestare cu rol de promovare. “Prezența noastră se datorează atât ramurei educaționale în care îmbinăm cunoașterea teoretică cu cea practică, specifice instituției de învățământ, cât și faptului că repreentanții Direcției pentru Agricultură fac parte din Consiliul de Administrație al unității liceale. Am adus cu noi, pentru prezentare și vân­zare, siropuri obținute din muguri de brad, din lavandă, trandafiri, busuioc și, evident, gustoasa și fina dulceață de trandafiri. Noi cultivăm în curtea școlii trandafirii din care fabricăm produse, având undeva la o mie de fire. Iar pentru că nu demult am achiziționat și o presă pentru a reuși să facem suc de mere bio (combinat cu cătină, morcovi plus altele) și a-l comercializa, am pus la dispoziția celor interesați și astfel de produse. Cert este că fiind unitate de învățământ cu profil agricol, ni s-a potrivit perfect un asemenea eveniment. Am semnat condica și acum doi ani, în 2020 nefiind posibilă organizarea din pricina flagelului pandemic și a stării de urgență prin care am fost nevoiți să trecem, cu toții”, a spus profesorul Octav Cismaşiu (foto), directorul Li­ceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu. Totodată, Cla­udiu Grama, direc­torul executiv al Direcției pentru Agricul­tură Județeană Hunedoara, a declarat că “în calitate de organizator, am urmărit să existe o arie diversificată de produse autohtone, venind în sprijinul cererii, dar și al ofertei. După cum se știe, la 10 oc­tombrie este sărbătorită Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti, insti­tuită prin Legea 168/2017. Raportându-ne la acțiunea de azi (n.r. -ieri), cred că a fost pe măsura aștepărilor și a mulțumit pe toată lumea. Deoarece nici acum, pericolele la care suntem supuși zilnic din cauza COVID-19 nu sunt mici, am cerut respectarea normati­velor sanitare, precum și a măsurilor de prevenție împotriva răspăndirii SARS-COV2. Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături”, a subliniat acesta.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura