“Ziua Iei Româneşti” şi “Sânzienele”, sărbătorite la Muzeul de Etnografie din Brad

20 iunie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate, Flash

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, prin intermediul Muzeului de Istorie Locală şi Etnografie Brad, situat în municipiul Brad, Str. Cloşca, Nr. 4, vă invită duminică, 23 iunie 2019, ora 12.00, să sărbătorim împreună ”Ziua Iei româneşti” şi ”Sânzienele”, îmbrăcaţi cu cele mai frumoase ii sau costume populare pe care le aveţi, purtând în mâini minunatele flori de sânziene.

În cadrul acestei activităţi vor fi lansate volumele de poezie ”Zău, zău, zău” şi ”Belagine în poeme”, ale poetului popular Marcel Şerb.
Ia românească este un simbol al identităţii noastre, un monument al artei populare româneşti, un preţios document istoric şi totodată, un obiect cu valoare sentimentală care ne leagă strâns de generaţiile trecute, de cele care vor veni în urma noastră.
Sărbătoarea Sânzienelor o putem identifica astăzi cu vechi practici de înnoire a timpului, de celebrare a Anului Nou odată cu solstiţiul de vară, dar şi cu ancestrale ritualuri dedicate cultului solar sau unor divinităţi protectoare ale pădurilor, pajiştilor, livezilor şi lanurilor de cereale, ale gospodăriilor, ale păsărilor şi gâzelor de tot felul. Sub numele de Sânziene, zâne sau zeiţe, ele aduceau fertilitatea şi rodnicia (creşteau bobul în spicul de grâu) pe unde treceau, apărau de grindină şi vijelii, tămăduiau pe cei bolnavi. În noaptea de Sânziene, fetele şi nevestele tinere se scăldau în roua fânului înflorit, pentru a fi mereu frumoase, drăgăstoase şi iubite, pentru a fi sănătoase şi fertile. Copiii se afumau cu flori de sânziene pentru ”sperietură” sau insomnii, se scăldau în fiertură de sânziene pentru ”friguri”, debilitate sau alte ”beteşuguri”. Femeile se încingeau la brâu cu flori de sânziene pentru a nu suferi de „dureri de mijloc”. Datorită proprietăţilor magice şi oraculare atribuite în trecut florilor de sânziene, cununile împletite din aceste flori erau aruncate pe acoperişul casei pentru aflarea ursitului.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Despre misterul Universului cu Dumitru Constantin Dulcan

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi în parteneriat cu Complexul Deva Mall şi Editura Şcoala...

Anunt finante

Au fost votaţi delegaţii din judeţ pentru Congresul PSD

Social-democraţii vor avea un congres extraordinar în data de 29 iunie 2019. La acest congres, cei din PSD îşi vor...

Închide