Despre misterul Universului cu Dumitru Constantin Dulcan

20 iunie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi în parteneriat cu Complexul Deva Mall şi Editura Şcoala Ardeleană, a organizat în ziua de 19 iunie 2019 un eveniment cultural-spiritual de excepţie: întâlnirea cu renumitul medic neurolog şi psihiatru Dumitru Constantin Dulcan, care a susţinut o conferinţă şi şi-a lansat cel mai recent volum, intitulat „Creierul şi mintea Universului”, carte apărută la Editura Şcoala Ardeleană din Cluj-Napoca în anul 2019.

Dumitru Constantin Dulcan a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti (1962). Este specializat în neurologie şi psihiatrie, cu competenţe în explorări neurofiziologice. Este doctor în ştiinţe medicale. A fost şeful catedrei de Neurologie la Spitalul Militar Central şi şeful catedrei de Neurologie şi Neuropsihosomatică de la Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucureşti. Este membru al Societăţii Române de Neurologie, al Organizaţiei Internaţionale de Cercetare a Creierului (IBRO), al Societăţii Române de Psihiatrie, al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România şi din străinătate şi a numeroase societăţi ştiinţifice naţionale şi internaţionale.
A elaborat ca autor unic sau coautor numeroase lucrări de specialitate şi note de curs în domeniul neurologiei, este autorul a patru invenţii de uz medical brevetate de OSIM, a participat la zeci de reuniuni ştiinţifice naţionale şi internaţionale cu peste 300 de comunicări, a fost distins cu binemeritate premii şi decoraţii.
Dar dincolo de aceste importante realizări pe plan medical, Dumitru Constantin Dulcan a devenit cunoscut şi apreciat de publicul larg graţie unor cărţi în care abordează teme legate de conştiinţă, de macrocosmos şi microcosmos, de forţa care stă la temelia întregului Univers, de lumea de Dincolo, de materie şi suflet.
În anul 1981, în plină epocă totalitară, cartea sa „Inteligenţa materiei” a produs o impresie extraordinară asupra celor care au citit-o. Cartea a fost retrasă de pe piaţă şi a circulat clandestin, din mână în mână, în fotocopii. În acea carte autorul argumenta ştiinţific faptul că „în spatele tuturor lucrurilor se află o Raţiune universală care ordonează şi coordonează totul. Şi că această Raţiune e Dumnezeu”. Cartea vorbea, subtil dar curajos, despre existenţa lui Dumnezeu, subiect tabu în perioada comunistă, răsturnând sau cel puţin punând la îndoială viziunea materialistă asupra lumii. După 1990, cei care ştiau cine este Dumitru Constantin Dulcan, dar şi cei interesaţi de marile întrebări ale existenţei, au avut bucuria să descopere, pe lângă două reeditări ale cărţii „Inteligenţa materiei”, noi cărţi ale acestui extraordinar intelectual: „Somnul raţiunii” (2001); „Instinct, inteligenţă, geniu în viziunea lui Lucian Blaga”, în lucrarea „Povestea aforismelor”, Bucureşti (2004); „Gândirea omului modern. Culmi şi limite” (2006); „În căutarea sensului pierdut” (2008); „Către noi înşine” (2010, 2013); „Mintea de dincolo” (2013).
Referindu-se la cea mai recentă carte a sa, „Creierul şi mintea Universului”, Dumitru Constantin Dulcan ne mărturiseşte că, prin titlul ei, a dorit să exprime „…o imagine a Universului văzut ca un mare creier şi o mare minte prin multitudinea de legităţi şi funcţionalităţi comune acestuia şi întregii lumi vii”. Din bogatul sumar al cărţii se desprind teme mari care, cu siguranţă, vor lăsa o puternică impresie asupra cititorilor: Conduite inteligente comune la nivel cosmic şi biologic; Problematica conştiinţei în secolul al XXI-lea; Fiziologia şi filosofia gândirii; Lecţiile experienţelor morţii clinice; Creierul uman – marele miracol al Universului; Timpul altfel văzut etc. Sunt doar câteva dintre subiectele abordate în carte, subiecte care au puterea de a răscoli convingerile celor care vor citi cartea.
După lectura acestei cărţi, după lectura fiecărei cărţi scrise de Dumitru Constantin Dulcan, vom avea, fiecare dintre noi, revelaţia adevărului cuprins în cuvintele autorului rostite într-unul dintre interviurile sale, cuvinte care ne vor urmări multă vreme şi, poate, ne vor schimba viaţa: „Suntem conştiinţă întrupată şi suntem nemuritori. Timpul nostru în raport cu timpul de dincolo este doar o clipă fără importanţă. Venim de undeva şi plecăm spre altceva, viaţa pe Pământ e doar o scurtă vizită, o lecţie pentru evoluţia noastră. Facem cu toţii parte dintr-un plan divin şi suntem trimişi aici cu o misiune.” Şi ne vom aminti de versul nemuritorului Eminescu: „Căci vis al morţii-eterne e viaţa lumii-ntregi.”
Întâlnirea cu Dumitru Constantin Dulcan a fost un eveniment cu totul special, pentru că am avut în mijlocul nostru o personalitate de excepţie, o personalitate care a atras un public numeros, interesat de marile enigme pe care le ascunde Universul.
La final, Dumitru Constantin Dulcan a oferit autografe doritorilor.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Deva

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Anunt finante

Au fost votaţi delegaţii din judeţ pentru Congresul PSD

Social-democraţii vor avea un congres extraordinar în data de 29 iunie 2019. La acest congres, cei din PSD îşi vor...

Giratoriul dintre Petrila şi Petroşani, scos la licitaţie

Un sens giratoriu pe DN 66, la intersecţia cu Petrila, a fost de mai mulţi ani în lista de investiţii...

Închide