Politica si administratie

Zilele comunității maghiare în județ

Mai multe concerte, expoziţii, pro­grame culturale şi evenimente gas­tro­nomice vor avea loc cu prilejul edi­ţiei din acest an a Zilelor Maghiare din judeţul Hunedoara, care se vor des­fă­şura, în perioada 15-25 septembrie, în mai multe localităţi în care este prezentă comunitatea maghiară.

Memoria lui Bethlen Gabor
La deschiderea oficială, care va avea loc, sâmbătă, 17 septembrie, la Deva, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor judeţene şi locale, va participa şi pre­şe­dintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor.
Preşedintele UDMR Hunedoara, euro­parlamentarul Iuliu Winkler (foto), a anunţat că această ediţie a Zilelor Maghiare îşi propune să marcheze şi colaborarea cu celelalte comunităţi maghiare din Transilvania. Potrivit aces­tuia, va fi celebrată memoria prin­ci­pelui Bethlen Gábor, născut în Hunedoara, alăturându-se astfel comunităţii ma­ghiare din Alba care, în acest an, săr­bă­toreşte 400 de ani de la înfiinţarea Colegiului „Bethlen Gábor” din Aiud.

Zeci de evenimente culturale
„Pentru comunitatea maghiară din judeţul Hunedoara, relaţiile cu celelalte comunităţi maghiare sunt importante şi întotdeauna au fost esenţiale şi în organizarea Zilelor Maghiare. Anul acesta ne-am alăturat comunităţii ma­ghiare din judeţul Alba, care, în 2022, are un şir de evenimente jubiliare cu oca­zia înfiinţării Colegiului ‘Bethlen Gábor’ din Aiud”, a transmis preşe­din­tele UDMR Hunedoara, într-un co­mu­ni­cat de presă. În acest an, Zilele Ma­ghiare din judeţul Hunedoara înglo­bea­ză circa 40 de evenimente culturale, sportive şi dedicate petrecerii timpului liber, care se vor desfăşura în nouă lo­calităţi unde trăiesc membrii comu­ni­tăţii maghiare. Între acestea se numără Deva, Hunedoara, Petroşani, Petrila şi Lupeni.
„Cu prilejul deschiderii oficiale a ma­nifestării va avea loc şi ceremonia de­cer­nării premiilor ‘Barcsay Ákos’. Dis­tincţia, instituită în 2014, este de­dicată şi oferită celor care au obţinut re­zultate deosebite în munca lor în beneficiul comunităţii maghiare din judeţ. An de an, acest premiu este de­cer­nat unui re­prezentant al societăţii civile maghiare din judeţul Hunedoara, unui dascăl şi unui reprezentant al cul­telor maghiare”, se mai arată în comu­nicat.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura