Zam: buget decent, dar de subzistenţă

Magdalena Şerban

Alocările bugetare pentru 2019 au născut mari controverse în rândul primarilor hunedoreni. Unii au privit cifrele cu regret, alţii s-au uitat în curtea vecinului şi s-au văzut nedreptăţiţi, iar alţii au ales să drămuiască banii primiţi. La Zam, de exemplu, nu poate fi vorba de un an al investiţiilor din visteria proprie, dar măcar nu planează riscul falimentului.
„Avem un buget satisfăcător faţă de 2018, fiind puţin mai bun. Rămâne totuşi unul de supravieţuire, nepermiţându-ne să facem mare lucru. Faptul că am preluat plăţile aferente asistenţei sociale şi indemnizaţiile de handicap duce la o cheltuială în plus. Să nu uităm că avem de dat vouchere de vacanţă şi norma de hrană, care sunt absolut obligatorii conform noilor reglementări legale, iar salariile au crescut. Anul trecut am întâmpinat mari greutăţi, deoarece fondul salarial alocat ne era suficient doar până în septembrie. În acest an, avem totul acoperit. În schimb, capitolul investiţii va avea de suferit. Ne vom permite doar lucrări de reparaţii şi întreţinere, şi pe acelea în funcţie de gravitate şi priorităţi. Nu vom putea demara programe de anvergură din bugetul local”, a afirmat Sorin Nistor (foto), primarul comunei Zam.
În ce priveşte proiectele investiţionale câştigate din bani europeni şi guvernamentali, ele merg înainte, cofinanţările fiind prevăzute în bugetul pe 2019. Prin Grupul de Acţiune Locală Sargeţia s-au obţinut fonduri nerambursabile pentru un utilaj multifuncţional dotat cu accesorii multiple, în vederea executării lucrărilor edilitare în regie proprie. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) se vor realiza reabilitarea şi dotarea şcolii gimnaziale din Zam (se află în faza de atribuire) şi vor fi modernizate drumurile de interes local (urmează obţinerea avizelor). Iar proiectul de extindere a reţelei de iluminat public, acesta a fost deja implementat.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.