Fara bascalie

Yes, we can…

Da, putem! Acesta a fost mesajul cu care a câştigat Barack Obama alegerile prezidenţiale. Putem…! Mesaj simbolic, profund afectiv, pentru a încuraja o naţiune încercată de războaie şi lovită în plin de criza economică, mai ales anul trecut pe vremea asta, când campania electorală din SUA era în toi. Nu ceartă cu contracandidatul său John McCain, nu culpabilizare a celor care au altă opţiune politică, nu învrăjbire şi scandal, ci mesaj de unitate, de încurajare, îndemn de a strânge din dinţi, pentru că răul va fi învins.
Ce vedem la noi, după un an, în plină criză? Mesaje contradictorii şi multă băşcălie. Un ministru băşcălios gen Radu Berceanu, un alt fost ministru băşcălios şi impertinent gen Monica Iacob Ridzi, un preşedinte fost băşcălios şi asiduu turist electoral, Traian Băsescu, care a tot dat replici presei, dar nu a lansat nici un mesaj de unitate, de încurajare a naţiunii, ci a tot ameninţat că vor fi concedieri şi că să fie oamenii daţi afară că ştiţi, e criză… Ciudat, anul trecut nu ştia asta.
Consilierii săi de imagine ar fi trebuit să analizeze oportunitatea unui mesaj, prin care naţiunea să fie solidară şi solidarizată cu clasa politică şi să fie îndemnată să facă sacrificii raţionale, logice, justificate, până când criza economică se va domoli. Din când în când, oamenii au nevoie să li se dea încredere că răul va fi depăşit, că trebuie să fie mai uniţi, calmi şi mai ales, să nu intre în panică. E cunoscută importanţa pe care o are pentru un comandant de oşti, în ajunul bătăliei decisive, moralul soldaţilor. Iată ce spune autorul chinez Sun Tzu, în a sa lucrare (foarte cunoscută de altfel), Arta războiului: „Victoria este obiectivul principal al războiului. Dacă ea întârzie, armele se tocesc şi moralul se macină. Când trupele vor ataca oraşele, ele vor fi la capătul puterilor“.
Românii sunt demoralizaţi, sătui de scandaluri care le-au tocit atenţia şi disponibilitatea spre încredere în politicieni. Victoria nu se întrevede. Mesajele generalilor sunt evazive şi la mişto. Nimeni nu are încredere în guvernarea asta, în afară de creduli. Ce spune Sun Tzu: „Dacă este credul (generalul) se va încrede în rapoarte nedemne de crezare, crezând ba una, ba alta. Tot atât de temător ca o vulpe în retragere şi în avansare, el va lăsa rândurile armatei sale să se risipească. Prin ce se deosebeşte acest mod de acţiune de aruncarea unor nevinovaţi în apă clocotită sau în foc? Nu este exact acelaşi lucru cu a duce vacile şi oile să pască lângă lupi şi lângă tigri?“
Unde este mesajul de tip „Yes, we can?“. Vă spun eu. La americani…

One thought on “Yes, we can…

  • Corect comentariul Dvs.dar merge la pachet cu al d-lui Mircea Lepadatu.De cand Partidul de Lachei si-a varat impostorii in treburile tarii am cam luat-o la vale…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura