EvenimentFlash

Peşti otrãviţi pe Maleia

 

Poluare Maleia

Dana Istudor, Sorina Popa

 Mai mulţi localnici din Petroşani au alertat autorităţile, după ce au văzut ieri, cum pe Pârâul Maleia din centrul localităţii plutesc mai mulţi peşti morţi. Poluarea care a omorât peştii a fost localizată între Compania Naţională a Huilei şi Piaţa Centrală.

Aruncă gunoiul în apă
La faţa locului au ajuns mai multe echipe de poliţie, iar comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara au anunţat că vor începe o anchetă, aşa cum este şi normal. Totodată, o echipă de medici, împreună cu şeful Circumscripţiei Petroşani, Dr. Octavian Popescu, au inspectat pârâul, pentru a preleva probe, pentru a se stabili din ce cauză au murit peştii. Şeful Poliţiei Petroşani, comisar Titel Brăgaru, a declarat ieri, că aşteaptă ca rezultatele specialiştilor să determine substanţa care a provocat incidentul ecologic, iar în funcţie de concluzii, vor fi luate măsurile legale. Dacă se va dovedi că a fost vorba de o poluare intenţionată sau de un accident, cel responsabil va răspunde penal. Pe albia Pârâului Maleia, sute de localnici, care au gospodării obişnuiesc să arunce gunoiul direct în albia pârâului, iar anchetatorii au luat în calcul posibilitatea ca în apă să fi ajuns o substanţă care este folosită la ovine. „Oamenii îşi spală oile cu tot felul de soluţii şi poate au aruncat-o în râu. Nu ştiu ce să zic, dar n-am mai văzut aşa ceva, totul era alb în apă. Sigur este vorba de o substanţă toxică, altfel, nu-mi explic cum au putut muri peştii”, spune unul dintre anchetatorii incidentului.

Lucrări de ecologizare
Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, a declarat că este vorba de un incident ale cărui cauze nu se cunosc deocamdată.
„După ce vom identifica substanţa care a provocat moartea peştilor, vom cunoaşte cauza. Au murit peşti mici. Se poate să fie vorba şi despre lipsa de oxigen din apă, deoarece debitul pârâului Maleia este în prezent scăzut. O altă cauză ar putea fi lucrările de regularizare, care se desfăşoară acum în zonă. Dacă nu este vorba de cauze naturale, atunci, comisarii Gărzii de Mediu vor trebui să aplice sancţiunile necesare în acest caz”, a declarat Georgeta Barabaş.

One thought on “Peşti otrãviţi pe Maleia

  • Pur si simplu mi-au dat lacrimile cand am vazut acest dezastru. Sunt un pescar sportiv la musca si va spun ca asa sta treaba cu majoritatea paraielor de munte din valea jiului.Pestii au fost decimati de poluare si de braconieri.Sper ca vinovatii sa fie prinsi si pedepsiti exemplar iar A.N.P.A si Ocoalele silvice sa efectueze multe controale ca toti braconierii si cei care arunca mizerii in ape si polueaza sa fie prinsi si pedepsiti

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura