Politica si administratie

Viorel Sălan: “România avea nevoie urgent de un guvern cu puteri depline, care să ia rapid măsurile necesare în acest moment critic”

Ieri, PSD a format un nou guvern îm­preună cu PNL şi UDMR care a şi primit vo­tul de încredere în Parlamentul Româ­niei. Despre acest eveniment politic foar­te important, am dorit să aflăm şi părerea lui Viorel Salan, deputat PSD de Hune­doa­ra, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

– Avem o nouă majoritate în Parlament şi un nou guvern. De ce a intrat PSD la gu­vernare când era mai simplu să stea în opoziţie?
După 80 de zile, criză politică s-a încheiat în sfârşit. Partidul Social Democrat este un partid responsabil. A demonstrat-o în ne­nu­mărate rânduri. Şi, ca parte a soluţiei poli­tice, Partidul Social Democrat și-a asu­mat răspunderea de a intra la guvernare în plină criză sanitară, socială şi economică pentru că România avea nevoie urgent de un guvern stabil şi nu de un guvern mi­no­ri­tar. România avea nevoie urgent de un gu­vern cu puteri depline, care să ia cât mai rapid rapid măsurile necesare în acest moment critic.
PSD a acceptat să se implice în procesul guvernării pentrucă PSD nu fuge niciodată de responsabilitate. Am adus profesioniști, pentru că nu e timp de experimente.
Acum prima prioritate este stabilizarea ţării.

– Deci, începând de ieri, România are un guvern cu puteri depline?
Cu certitudine, da. Mai mult decât atât, după votul de învestitură din Parlament şi depunerea jurământului se impunea sa aiba loc prima reuniune de urgenţă a Gu­vernului la Palatul Victoria. Este foarte po­sibil ca să aibă loc alte şedinţe de guvern şi azi, şi luni. Trecem printr-o perioadă foarte dificilă şi foarte complicată. Trebuiesc luate imediat o serie de măsuri importante. Aces­te mă­suri vor cuprinde criza sa­ni­tară, ener­getică, economică și, nu în ultimul rând, criza so­cia­lă. Sunt măsuri ce vor fi luate astfel încât toţi românii să treacă iarna.

– Care suntpriorităţile de guvernare ale PSD?
În condițiile creșterilor explozive ale pre­țurilor la energie, alimente și medicamente, care au erodat semnificativ puterea de cum­părare a românilor, este absolut ne­ce­sar ca noul guvern să ia măsuri pentru pro­te­jarea celor mai vulnerabile categorii so­ciale.
Astfel PSD a reușit să impună în pro­gramul comun de guvernare mai multe mă­suri importante pentru creșterea veni­turilor populației și în special a celor cu ve­nituri mici. Categoriile sociale prioritare sunt familiile cu mulți copii şi pensionarii cu pensii mici.
Principalele măsuri sociale obținute sunt:
– creșterea punctului de pensie cu 10%, creșterea pensiei minime cu 25% şi acor­darea unui ajutor suplimentar pentru pen­sionarii cu pensii mici pentru perioada de iarnă;
– creșterea salariului minim la 2.550 lei. Acest lucru va avea un impact pozitiv în special la nivelul salariaților din mediul privat – aici fiind cei mai mulți angajați cu acest nivel de salarizare;
– creșterea alocațiilor pentru copii mici, sub 2 ani, cu 40,2%, respectiv de la 427 la 600 de lei și cu 13,5% pentru vârsta 2-18 ani, respectiv de la 214 lei înprezent la 243 lei;
– cei care au pensie mai mare de 4.000 de lei nu vormai fi scutiţi de plată CASS;
– se va acorda cea de-a 13 indemnizaţie pentru persoanele cu handicap;
– cei care au pensii între 1.000 şi 1.600 de lei vor primi o indemnizaţie de 1.200 de lei la începutul anului viitor. Sprijinul financiar va fi acordat o singură dată pentru a su­por­ta creșterea facturilor la utilități.

– Ce măsuri urgente sunt avute în vedere pentru soluţionarea crizei din Sănătate?
Existăşi o listă de măsuri urgente pentru combaterea pandemiei. Dintre acestea aş aminti aici câteva, cum ar fi: accesul la medicație antivirală pe bază de prescripție în farmaciile cu circuit deschis; constituirea unității de achiziție, stocare și distribuție a medicației specifice pacienților COVID-19; un pachet de informații ușor accesibil pentru toți cetățenii: „Ce fac dacă am un test pozitiv, dacă sunt contact al unui caz pozitiv? Unde mă adresez? Când și unde mă prezint la medic? De unde procur me­di­cația de care am nevoie?”; asigurarea ac­ce­sului universal la testare pentru urmă­toa­rele 60 de zile; acces gratuit la testare o dată pe săptămână la medicul de familie și în ambulatorii de specialitate pentru per­soa­nele asimptomatice; testarea elevilor, în cazul redeschiderii școlilor și liceelor, dar și a studenților, prin teste din salivă, minim o dată pe săptămână; continuarea cam­pa­niei de vaccinare, în paralel cu punerea în funcțiune a unei campanii credibile de in­formare a cetăţenilor. Trebuie renunţat la divizarea societăţii româneşti în vaccinaţi şi nevaccinaţi.
Cu certitudine vom guverna pentru români, nu pentru funcţii!

(Poliana Mardari)

One thought on “Viorel Sălan: “România avea nevoie urgent de un guvern cu puteri depline, care să ia rapid măsurile necesare în acest moment critic”

  • Bravo.erai cam dispărut!ai primit ordin de la partid sa scrii ceva la ziar?
    Toma când scrie?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura