Viorel Sălan: „După adoptarea moţiunii «Vela», demisia ministrului ar fi fost un gest de onoare“

28 mai 2020 | 1 Comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Poliana Mardari

În discuţia pe care am avut-o cu senatorul PSD Viorel Sălan (foto), acesta se referă la modul în care Ministerul Afacerilor Interne a gestionat situaţia din ţară în perioada stării de urgenţă şi în continuare, precizând de ce crede că era necesară demisia de onoare a ministrului Afacerilor Interne.
– În această săptămână, încă doi miniştri din Guvernul Orban au fost obiectul unor moţiuni parlamentare simple. La Senat, a fost rândul ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să răspundă întrebărilor. Ce ne puteţi spune despre aceasta?
Ca militar, am devenit din ce în ce mai îngrijorat în ceea ce priveşte maniera de acţiune a forţelor de ordine aparţinând Ministerului Afacerilor Interne pe timpul stării de urgenţă. Începutul l-a constituit primul val de cetăţeni români care au încercat să intre în ţară în 18 martie a.c., prin Vama Nădlac, creând busculadă. A fost primul semn al unor deficienţe organizatorice grave în activitatea din teren a forţelor de ordine. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. A urmat incidentul de pe Aeroportul din Cluj Napoca, unde mii de oameni s-au adunat ca să se îmbarce spre Germania, încălcând flagrant toate reglementările în ceea ce priveşte carantina şi regulile de distanţare socială. Apoi, cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşti, am asistat la o serie întreagă de incidente violente care au avut loc la Hunedoara, Bucureşti, Piteşti, Galaţi, Braşov, şi care au fost rezolvate prin intervenţii în forţă ale trupelor Ministerului Afacerilor Interne. Au urmat relatările din presa internaţională despre numărul imens al amenzilor aplicate în România. Confuzia a crescut şi mai mult în momentul în care Curtea Constituţională a României a decis că amenzile sunt neconstituţionale. Iar apogeul l-au constituit însă cele trei zile, între finalul stării de urgenţă şi începutul stării de alertă, în care nu au existat în România restricţii legale valide, constituţionale şi nici sancţiuni.
Absolut toate aceste situaţii sunt foarte grave şi demonstrează fără nici un dubiu incapacitatea conducerii Ministerului Afacerilor Interne de a gestiona eficient situaţia. Toate aceste abuzuri şi bâlbâieli trebuiau în mod obligatoriu sancţionate. De aceea am depus la Senat moţiunea simplă prin care am cerut demisia ministrului Marcel Vela.
– Moţiunea a fost adoptată, dar cineva a apreciat textul ca fiind „o colecţie de populisme“?
– Paradoxal, cei care se avântă în faţă cu astfel de etichetări simplificatoare nu fac parte dintre cei cu destulă expertiză în gestionarea unor astfel de situaţii de criză, cum a fost epidemia de coronavirus. Tocmai pentru că ştiu exact cum trebuie procedat în astfel de situaţii, m-am axat în intervenţia pe care am avut-o în plenul Senatului pe acele aspecte concrete care denotă grave carenţe manageriale. Nimic din ceea ce am prezentat nu a fost „populist“. Am adresat întrebări concrete, tehnice, aplicate. La o bună parte dintre ele răspunsurile primite au fost foarte superficiale, iar la cealaltă parte încă le mai aştept. Dacă ar fi să mă complac în acest ping-pong retoric al etichetelor, aş putea, la rândul meu spune că lipsa de rigoare în atitudinea faţă de astfel de solicitări parlamentare denotă, în opinia mea, lipsă de seriozitate. De aceea am considerat demisia ministrului ca un gest de onoare, necesar şi obligatoriu. Din păcate, este al patrulea ministru liberal împotriva căruia a fost adoptată o moţiune simplă, dar nici unul dintre ei nu a considerat că trebuie să facă un pas înapoi. Este mai mult decât regretabil.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ion spune:

    dar voi psd de ce va jucati?de ce nu dati jos givernul daca sunteti mai breji!?

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 29.05.2020

Geanina Larisa Mihoc,  tânără din municipiul Lupeni Pentru că este cercetată în stare de arest după ce a comis zeci...

Bulina albă, 29.05.2020

Vasilică Potecă, prefectul judeţului Hunedoara Pentru că este preocupat, în această perioadă grea, să sprijine agenţii economici hunedoreni, lucru constatat...

Preşedintele Iohannis a anunţat noi mãsuri de relaxare de la 1 iunie

Preşedintele Klaus Iohannis (foto) a anunţat, ieri, o serie de măsuri de relaxare începând cu data de 1 iunie, precum...

Închide