Vine gazul metan şi la Luncoiu de Jos

Magdalena Şerban

O mare şi veche dorinţă a multor cetăţeni din zona Brad e pe cale să devină realitate şi în comuna Luncoiu de Jos. Administraţia publică de aici vrea ca localnicii să aibă, pe lângă apă şi canal, şi reţea de gaz metan.

Cu ceva timp în urmă, reprezentanţii primăriei au solicitat un acord de principiu din partea Transgaz S.A privind alimentarea cu gaz a satelor aparţinătoare. Acesta a fost primit alături de unele indicaţii de ordin tehnic, printre care faptul că racordarea ar urma să se facă în conducta de înaltă presiune Simeria-Mintia, iar modulul de racordare va putea fi amplasat la limita localităţii Podele, prin intermediul unei conducte de racord de înaltă presiune, în lungime de aproximativ 15,2 kilometri (sunt date estimative care se vor definitiva doar la proiectare).
„Pe lângă apă şi canalizare, cred că o altă utilitate de mare importanţă o reprezintă gazul metan. În condiţiile în care lemnul de foc devine din ce în ce mai greu de găsit, iar preţul creşte de la un an la altul, gazul rămâne o soluţie viabilă, nu doar de luat în calcul pe viitor, cât mai ales de concretizat cât mai repede posibil. Nu se poate face de azi pe mâine, este clar, însă vorbim de circa doi-trei ani. La ora actuală, cetăţenii comunei apelează la lemne sau curent electric pentru a găti, a se încălzi sau a beneficia de apă caldă. E o corvoadă pentru vârstnici, în special, lemnele trebuind transportate de la pădure în gospodărie, tăiate şi în final depozitate. Dacă nu au putere, trebuie să le dea bani celor în putere ca să le facă toate acestea. Gazul aduce comoditate pe toate planurile şi e un semn solid de modernizare”, a declarat Călin Dud (foto) primarul comunei Luncoiu de Jos.
Aşa că, demersul fiind deja catalogat eligibil, s-a aprobat suma necesară din bugetul local pentru realizarea studiului de fezabilitate. Acesta se află în lucru. Finanţarea vizată pentru întregul proiect este una europeană, însă nu se exclude nici posibilitatea ca noul Program de Dezvoltare Locală (PNDL) să constituie pârghia de accesare a fondurilor aferente investiţiei. Visteria proprie nu are cum să susţină un program de o asemenea anvergură.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.