Vânzători de mărţişoare şi de flori, amendaţi

12 martie 2015 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

03 martisoareOana Mihnea

De la începutul anului şi până în prezent, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au făcut mai multe controale la comercianţii din judeţ. În ultima perioadă, vizate au fost mărfurile specifice lunii „Mărţişorului“, dar şi produsele alimentare.

Şi la florării sunt nereguli
Potrivit informaţiilor furnizate de şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Hunedoara, Daniel Dumitran, au fost verificaţi 20 de comercianţi de flori, plante de apartament şi grădină, precum şi de ornamente florale şi materiale pentru întreţinerea acestora. Dintre cei 20 de operatori economici, doar 10 au avut abateri de la prevederile legale, motiv pentru care comisarii CJPC Hunedoara au dat şase amenzi în valoare de 7.400 lei şi nouă avertismente. În special, abaterile au constat în lipsa afişării preţului pe produs, inexistenţa recomandărilor de îngrijire şi păstrare, precum şi neafişarea denumirii florilor sau a plantelor şi a producătorilor acestora.
De asemenea, a fost verificată şi activitatea vânzătorilor de mărţişoare şi gablonţuri. Dintre cei 18 comercianţi controlaţi, 12 au fost traşi la răspundere. În acest caz, comisarii au dat 11 avertismente şi cinci amenzi în valoare de 23.000 lei. Mai mult, produse de 2.105 lei au fost oprite temporar de la comercializare până la înlăturarea deficienţelor şi doar pentru câteva, în valoare de 252 lei, a fost interzisă păstrarea lor pe piaţă. Au fost luate aceste măsuri din cauza faptului că mărţişoarele sau gablonţurile nu aveau etichete de identificare, nu aveau marcate preţurile în lei sau, cele provenite din import, nu aveau traducere în limba română.

Amenzi de peste 60.000 lei
O altă acţiune a CJPC Hunedoara desfăşurată în primele luni ale anului a vizat produsele alimentare, punându-se accent în special pe încadrarea lor în data expirării. Au fost verificate 22 de magazine, 2.104 kilograme de alimente şi 70,5 litri de băuturi. La 18 dintre aceste magazine au fost depistate nereguli, motiv pentru care produse alimentare în valoare de 219 lei au fost oprite definitiv de la comercializare, fiind identificate ca expirate. Au fost date 17 amenzi de 60.500 lei şi cinci avertismente.
Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Hunedoara, Daniel Dumitran, recomandă tuturor persoanelor care achiziţionează produse cu neconformităţi să se adreseze întâi comerciantului, în vederea remedierii amiabile. În cazul în care situaţia nu se rezolvă, să nu ezite să apeleze în scris (mail, fax) CJPC Hunedoara. De asemenea, să evite să cumpere de la vânzători ocazionali, neautorizaţi şi să păstreze bonurile fiscale şi certificatele de garanţie.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagra, 13.03.2015

Bogdan Roiu, căpitanul echipei FC Hunedoara Pentru că a marcat un autogol în meciul cu Minerul Motru, pe care echipa...

Tâlhărit la lăsarea întunericului

Plimbarea pe timp de seară începe să devină tot mai periculoasă, chiar şi pentru un bărbat în toată firea. În...

Agresorul de pe casa scării, condamnat la puşcărie

Ieri, magistraţii Tribunalului Hunedoara au pronunţat sentinţa în dosarul în care Valentin Vizi, din Lupeni, este acuzat de tentativă la...

Închide