Vânt puternic și pericol de avalanșă în Parâng și Retezat

17 martie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

 

        Salvamontiştii din judeţul Hunedoara atrag atenţia asupra riscului de însemnat de avalanşă din masivele Parâng şi Retezat, la altitudini mai mari de 1.800 de metri, dar şi asupra pericolului generat de vântul puternic şi răcirea bruscă a vremii.
“Riscul de avalanşă este cuprins între 3 şi 4 pe o scară de la 1 la 5, în special pe creste. Pericolul de producere a unor avalanşe se menţine la altitudini mai mari de 1.800 de metri. De asemenea, este nevoie de atenţie pentru că în următoarele zile se anunţă o răcire accentuată a vremii şi vânt puternic”, a declarat Remus Popescu, şeful Salvamont Petroşani.
Pericolul de avalanşă există şi în preajma cornişelor, care sunt grele din cauza acumulării de zăpadă, dar şi pe văile adânci pe care avalanşele pot porni la vale de pe versanţi. Stratul de zăpadă în principalele masive de pe raza judeţului Hunedoara măsoară peste o jumătate de metru şi poate ajunge până la 1,5-2 metri în zonele în care ninsoarea a fost viscolită.
Salvamontiştii recomandă turiştilor să nu plece pe trasee fără să aibă informaţiile necesare de la punctele Salvamont, inclusiv cele care ţin de prognoza meteo, în condiţiile în care în această perioadă se pot confrunta cu ceaţa densă pe munte.
Pentru iubitorii sporturilor de iarnă, staţiunile Straja, Parâng şi Râuşor sunt pregătite pentru a-i primi pe turişti, stratul de zăpadă pe pârtii fiind de circa 30-40 de centimetri. În toate staţiunile montane sunt asigurate servicii de permanenţă la punctele Salvamont. (Sorin Blada, Agerpres)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Locuri de muncă în Spania, la cules de fructe

   Grupul de firme Queralt din regiunea Lleida, Spania, oferă 150 de locuri de muncă în agricultură. Acest grup de firme este compus...

Ajunge în închisoare pentru că nu s-a conformat controlului judiciar

Hunedoreanul Ioan Bolfa (foto), care a dispărut după ce a fost condamnat în 2001 la opt ani de închisoare pentru...

Minor dispărut după ce a lăsat un bilet care a îngrozit familia adoptivă

Cosmin-Alexandru Munteanu (foto), în vârstă de 15 ani, este căutat de poliţişti după ce a fost dat dispărut de custodele...

Închide