Valul 4 al pandemiei de Covid a sosit! Câte paturi pentru covizi avem în spitalele hunedorene

Sorina Popa

România a înregistrat ieri 782 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19) și 14 decese, fiind efec­tuate 15.418 teste RT-PCR și 24.707 teste rapide antigenice. De aceea, auto­ri­tățile încep să amenințe și să iasă “pe sticlă” cu anunțuri alarmante, care sigur îi sperie pe unii dintre noi. Valul 4 bate la ușă, susține Raed Arafat.

Arafat amenință
Ieri, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă și secretarul de stat Raed Arafat au prezentat măsurile adoptate de autorități pentru combaterea valului 4 al pandemiei de coronavirus. Cei doi au precizat că în con­tex­tul izbucnirii valului patru al pandemiei de coronavirus, provocat în special de infectările cu varianta Delta, urmează să fie verificate aparatele de ventilație din secțiile ATI.
„Am solicitat numărul de paturi maxim dis­po­nibil la fiecare unitate sanitară cen­tra­lizat de către fiecare Direcție de Sănătate Publică precum și ordinea în care punerea la dispoziție a acestor paturi se face de către fiecare secție. De asemenea, am so­li­citat necesarul de personal care să vină să completeze ce există în momentul acest în secțiile de terapie intensivă și împreună cu DSU vom trata cu celeritate cererile de de­ta­șare tocmai pentru a răspunde acestor ne­voi de personal de terapie intensivă”, a de­clarat Ioana Mihăilă.
„Anul trecut pe vremea aceasta aveam în jur de 1.000 de cazuri pe zi. Pregătirea spi­talelor, alături de măsurile de protecție, erau singurele lucruri pe care le puteam face. Anul acesta ne putem vaccina”, spune ministrul Sănătății, care subliniază că am­ploarea valului 4 depinde de câți dintre noi aleg să se vaccineze”, a precizat Ioana Mihăilă.
Raed Arafat amenință că aceia care nu s-au vaccinat contra Covid nu vor mai putea merge la restaurant sau în alte locuri. Probabil că Arafat uită că România este o țară liberă și nu poate interzice cetățenilor asemenea lucruri.

Sute de locuri
În județ, în prezent, la Spitalul Județean din Deva sunt internați 5 bolnavi cu Covid la Infecțioase și 2 la ATI. La Spitalul din Hu­ne­doara, sunt 5 pacienți cu noul virus. Băr­batul cu varianta Delta a virusului a fost ex­ternat déjà, acesta fiind al doilea caz de îmbolnăvire cu Delta în județ.
Direcția de Sănătate Publică Hunedoara a centralizat situația patujrilor destinate bolnavilor cu Covid în unitățile medicale de la noi. Astfel, la Spitalul devean sunt acum 45 de paturi pentru acești pacienți, dintre care 5 la ATI. Pentru noul val al pandemiei, Spitalul județean, susține managerul Emil Stoica, pune la dispoziție peste 80 de paturi pentru covizi.
La Hunedoara, managerul Radu Budae ne informează că în prezent sunt 65 de locuri pentru bolnavii cu Covid, dintre care 7 la Terapie Intensivă. Pentru valul 4, Spi­talul municipal se pregătește cu 128 de pa­turi, dintre care 7 la ATI, cel mai mare nu­măr dintre unitățile medicale hunedorene. La Spitalul de Urgență Petroșani sunt des­tinate 20 de paturi pentru pacienții cu noul virus, pentru valul 4 al pandemiei.
În total, în spitalele hunedorene sunt pre­gă­tite 540 de locuri pentru cei care se îm­bol­năvesc de Covid și vor necesita inter­na­rea. Dintre acestea, 29 sunt paturi la Te­ra­pie Intensivă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.