FlashInterviu

Valentina Mureşan: Sunt aici pentru fiecare locuitor al comunei Densuş!

Mirela Voicu

Sunt multe semne de întrebare în legătură cu etapele prin care va trece România în anul acesta, iar una din marile frământări ale populaţiei este: ce se va întâmpla la scrutinul din luna iunie? Cine va conduce destinele oraşelor sau comunelor? Astăzi am ales să vorbim cu şi despre unul din candidaţii la funcţia de primar al comunei Densuş. Este vorba de Valentina Mureşan (foto), candidatul Partidului Mişcarea Populară, pentru acest post.

Valentina, pentru cei care încă nu te cunosc, crezi că te poţi prezenta, sau descrie în câteva cuvinte?
Despre orice om se pot spune multe lucruri, unele bune sau foarte bune, altele mai puţin bune. Sunt un om simplu, dar vreau să cred că sunt un om corect, cu defecte şi calităţi, ca fiecare. Am crescut într-un stil spartan, tata fiind poliţist, unul care şi-a respectat şi iubit uniforma. De la el am învăţat că trebuie să trăiesc în aşa fel încât să pot pune liniştită capul pe perină, adică să nu mint, să nu înşel pe nimeni, să nu doresc nimic din ce nu mi se cuvine. De la mama am învăţat respectul şi iubirea. Iar prin bunicii mei L-am cunoscut pe Dumnezeu. Am avut aceste pietre la temelia construcţiei mele, care m-au ajutat foarte mult în viaţă, pentru că a trebuit să o iau de nenumărate ori de la zero, de una singură.

Lămureşte-ne puţin situaţia ta profesională, pentru că foarte multă lume te ştie din radio, televiziune sau presa scrisă.
Ştiu că multe persoane, unele fără rea intenţie, dar altele spunând-o maliţios, mă numesc ”ziaristă”. Nu am nici o problemă legată de această abordare, pentru că mass-media rămâne prima mea iubire. Eu am terminat facultatea de Istorie-Jurnalistică şi la bază sunt atât profesor de istorie, cât şi jurnalist. Am şi predat o perioadă, dar mi-am dat seama că nu este locul meu la catedră, aşa încât am preferat să învăţ istoria corectă şi necenzurată şi să nu smintesc minţile copiilor cu ceea ce scrie în manualele de istorie. M-am întors în televiziune şi am preferat să am spaţiul meu de emisie, unde am făcut emisiuni de folclor, apoi emisiuni de călătorie, iar acum mă rezum la presa scrisă şi mai merg ca invitat, din când în când pe la emisiuni de televiziune, cu teme spirituale. Ideea e că am făcut un legământ cu mine ca, periodic, să fac ceva nou, să învăţ mereu. Am făcut un master în psihologie şi tehnologii militare, apoi am trecut în sfera terapiilor complementare, iar anul acesta termin şi şcoala postliceală-sanitară, pentru că la medici am ajuns de vreo trei ori în 44 de ani şi vreau să nu depăşesc acest prag nici în următorii 44. Poate părea o aroganţă, însă eu privesc viaţa fără aşteptări, fără orgolii, mândrie sau teamă de gura lumii, pentru că sunt un om liber şi asumat.

De ce ai ales să candidezi la Primăria comunei Densuş?
Locuiesc în Densuş de peste 12 ani, iar pentru mine Densuş înseamnă ACASĂ! Iubesc locul acesta şi cred că merită mai mult! În plus, cred că decizia aceasta vine şi din lipsa unui alt om în care să cred, care să aibă viziune şi dorinţa de a face din această comună, o bijuterie a judeţului Hunedoara. Există câteva lucruri care mă deranjează ca simplu cetăţean, care doreşte să trăiască într-un loc civilizat. În primul rând, că oamenii sunt ţinuţi în mod intenţionat într-o amorţeală economică, în sărăcie, ca să poată fi manevrabili. Eu îmi doresc să pun umărul şi să-i ajut să crească, să se dezvolte fiecare. Am soluţii şi pot! Apoi, sunt probleme mari şi grave legate de păşuni, de fondul forestier, de cel de vânătoare. Nu este nimic reglementat, nu există o noimă care să protejeze culturile oamenilor, care au renunţat efectiv la agricultură din cauza distrugerilor. Le-au fost împuşcate animalele. Sunt cazuri semnalate şi de presă, dar au rămas nesoluţionate. Vreau introducerea gazului metan în comună, pentru că este o necesitate imediată. Populaţia este mult îmbătrânită, lemnele sunt din ce în ce mai scumpe şi mai puţine, sunt aspecte de care trebuie să se ţină cont. Vreau drumuri de acces spre terenurile agricole şi vreau transparenţă totală în administraţia publică. Cetăţeanul comunei are dreptul şi trebuie să ştie pe ce se cheltuie fiecare leu, pentru că este leul lui. Voi dezvolta aceste subiecte în programul meu de campanie şi multe altele, dar ceea ce trebuie să înţeleagă fiecare locuitor al comunei Densuş este că trebuie să schimbăm totul: de la mentalitate, până la felul în care operăm în administraţie, pentru că administraţia locală trebuie pusă de urgenţă în slujba cetăţeanului, în mod corect şi eficient, altfel vom rămâne în stadiul în care suntem, vom pierde patru ani din vieţile tuturor. Eu sunt aici pentru fiecare locuitor din comuna Densuş!

Va fi o luptă aprigă? Vii cu un partid mic, în comparaţie cu ceilalţi contracandidaţi.
Nu va fi nici o luptă din partea mea! Sunt genul de persoană care doresc să arăt ce vreau să fac eu, nu mă interesează orgoliile şi luptele marilor partide. Să-şi poarte singuri aceste lupte, departe de mine! Pot, eventual, să mă lupt cu modul lor de gândire, dar indiferent din ce formaţiune politică fac parte, vreau să cred că toţi contracandidaţii mei sunt oameni frumoşi şi bine intenţionaţi. Felul în care se fac lucrurile este defectuos, iar asta ţine de mentalitate. Şi da, partidul meu e mic, dar cu suflet mare! Am cooptat în echipă oameni care cred în ideile mele şi nu se tem să o spună public, oameni care nu sunt nici şantajabili, nici nu pot fi ”strânşi cu uşa”. Tot ce le rămâne locuitorilor din Densuş este să stea puţin să cântărească lucrurile, să observe, să compare şi apoi să decidă, să nu mai ţină seama de rudenii, de interese personale, de indicaţii sau de alte cutume. S-a dovedit deja că a ieşit prost pe modelul acesta.

Crezi că, faptul că eşti femeie, sau că nu eşti de-a locului, ar putea fi un dezavantaj?
Avea Părintele Arsenie o vorbă: ” În mintea strâmbă şi lucrul drept se strâmbă!” Dacă vor avea o problemă cu faptul că sunt femeie, este ca şi cum ar avea o problemă că au fost născuţi de o femeie. Nu cred că mai sunt vremurile în care să găsim nod în papură pe tema aceasta, care are la bază strict o frustrare masculină şi cam atât. Dacă am reuşi şi noi femeile, să fim unite precum sunt bărbaţii, ar trebui să câştig alegerile cu detaşare. Iar în ce priveşte faptul că nu m-am născut în Densuş, într-adevăr, m-am izbit de problema asta, la modul destul de ciudat pusă: ”da ce mai vrea şi asta, că nici măcar nu-i d-aici?!” În general persoanele mai în vârstă pun problema aşa, dar eu le-am pus o întrebare: dacă aveţi în grădină un singur prun, crescut dintr-un sâmbure sădit de dumneavoastră, dar este bătrân şi uscat, nu mai rodeşte, iar eu vin şi vă ofer un prun tânăr, care poate rodi, ce alegeţi? Să nu-l primiţi şi să aşteptaţi în zadar, uitându-vă la prunul uscat, doar doar va face o prună? Cu toţii spun că vor primi prunul cel roditor. Aşa e şi în ceea ce mă priveşte. Nu m-am născut în Densuş, dar poate că iubesc locul acesta mai mult ca mulţi dintre cei născuţi aici şi cred cu toată convingerea că pot face pentru această comună, ce nu a reuşit nimeni până acum. Trebuie doar să mi se acorde această şansă. Şi am nevoie ca fiecare cetăţean din comuna Densuş să-mi dea această şansă!

Nici asocierea cu Traian Băsescu nu poate fi un impediment?
Categoric, nu! Traian Băsescu a avut neşansa să traverseze pe timpul mandatului său, cea mai mare criză mondială şi oricare ar fi fost în locul lui, categoric ar fi făcut la fel. Dar dacă e să privim lucrurile cu limpezime, n-avem cum să nu vedem că Traian Băsescu a fost răul cel mai mic adus de politica românească acestei ţări. Nu a vândut Băsescu bogăţiile naturale ale României, nu a distrus Băsescu industria acestei ţări, nu este Băsescu cel ce a îndatorat această ţară! Iar omul de rând ştie aceste lucruri, că le-a trăit pe pielea lui.

Ce le-ai transmite, la final, alegătorilor tăi?
Îi rog să analizeze foarte bine toate situaţiile, să compare detaşaţi de ordine date de unii şi de alţii şi să renunţe la interesele personale, pentru că este foarte important acum, interesul colectiv al comunei Densuş. Am nevoie de fiecare dintre ei, ca să pot schimba ceva şi am nevoie de consilierii pe care îi propun, pentru că sunt oameni care ştiu ce presupune administraţia, oameni care au ieşit din ţară şi au înţeles cum ar trebui să fie şi la noi. Voi comunica cu toată lumea, din casă-n casă, pe Internet, chiar şi telefonic, pentru că numărul meu este făcut public şi le stau oricând la dispoziţie. A venit vremea să demonstrăm că ne-am maturizat ca electorat, că nu mai alegem pe unul sau pe altul, doar pentru că ne este rudă, sau vecin, să nu ne mai vindem viitorul pe o cană de făină sau pe câţiva lei (indiferent cât de mulţi sau puţini ar fi), ci să alegem să ne fie bine, prin oameni care vor şi pot să creeze un viitor acestei comunităţi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura