Urşii dau târcoale cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia

Adriana Năstase

O ursoaică cu doi pui a fost zărită, în mai multe rânduri, în perimetrul cetăţii dacice Sar­mizegetusa Regia, iar un urs masiv a fost semnalat în apropierea cetăţii Costeşti-Ce­tă­ţuia, ambele în Munţii Orăştiei, administraţia monu­mentelor istorice atrăgându-le atenţia turiştilor să se îndepărteze de animalele săl­batice atunci când le observă pe trasee.

Reacţii imprevizibile
„Probabil că au coborât în căutare de mân­care. Îi sfătuim pe turişti să nu hrănească ani­ma­lele sălbatice şi să nu lase resturi de mân­care în zonele vizitate. Totodată, îi rugăm să nu se apropie de urşi, din dorinţa de a-i fotografia sau filma. Sunt animale sălbatice, cu reacţii imprevizibile, mai ales că este vorba şi de o ursoaică cu doi pui”, a declarat Radu Barb, di­rec­torul general al Direcţiei de Administrare Mo­numente şi Promovare Turistică Hunedoara, Radu Barb.
El a menţionat că ursoaica şi cei doi pui au fost observaţi, chiar în incinta sitului Sar­mi­ze­getusa Regia, de către paznicul monumentului istoric, în general, noaptea spre dimineaţă, apre­ciindu-se că animalul nu este obişnuit cu prezenţa oamenilor.
Celălalt urs, de mari dimensiuni, a fost văzut de turişti şi de personalul din administraţia sitului pe drumul care urcă de la Costeşti spre cetatea Costeşti-Cetăţuia.
Autorităţile judeţene, în administrarea cărora se află cetăţile dacice, au informat despre aces­te aspecte Direcţia Silvică Hunedoara, so­li­citând luarea măsurilor legale pentru a pre­veni orice incidente cu posibile consecinţe pen­tru oameni.
Este pentru prima oară când urşii sunt sem­nalaţi că au ajuns până în preajma celor două cetăţi dacice. În cazul în care se întâlnesc cu aceste animale, turiştii sunt sfătuiţi să încerce să se îndepărteze şi să anunţe autorităţile la numărul de urgenţă 112.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare