Comunitate

Urmează un an bogat în investiţii la Dobra

Magdalena Şerban

Anul 2019 va veni cu implementarea celor cinci investiţii majore, câştigate de administraţia publică din Dobra pe axă guvernamentală, dar şi a celor demarate din bani europeni. Majoritatea se află în curs de pregătire pentru licitaţie sau chiar în plină desfăşurare a procedurii, proiectarea fiind finalizată.

Cinci de la Guvern şi unul de la Uniunea Europeană
„Am terminat proiectarea la investiţiile câştigate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II (PNDL) şi urmează licitaţiile pentru executarea lucrărilor. Două dintre ele se află în desfăşurare, fiind postate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice – SICAP. Prima ţine de modernizare şi extindere reţea de iluminat public (estimată la 598.086,00 lei), urmând să înlocuim vechile lămpi cu unele pe bază de leduri, moderne şi cu un consum redus, generând automat cheltuieli mai mici cu energia electrică. Al doilea este cel de construire şi dotare a unui cabinet medical uman (1.151.574,00 lei), pentru a asigura un sistem local de sănătate adaptat normativelor în vigoare şi cerinţelor sanitare ale populaţiei, în concordanţă cu nevoile oamenilor. Vor intra în procedură şi celelalte proiecte, adică reabilitarea şi dotarea Şcolii Gimnaziale Dobra (3.910.624,00 lei), modernizarea de drumuri comunale şi străzi (DC136: Mihăieşti-Panc-Panc-Sălişte, DC 132: Lăpuşnic-Răduleşti şi drumul comunal Abucea din DN 68A-Abucea – în cuantum estimativ de 10.156.851,00 lei), precum şi extinderea reţelei de canalizare menajeră în localitatea Dobra şi a celei de apă potabilă în Abucea, Bujoru, Panc şi Panc-Sălişte (4.247.829,00 lei)“, a precizat Ovidiu Pădurean (foto), primarul din Dobra.
Legat de programele europene, acesta a mai adăugat că cel ce urmăreşte achiziţionarea unui utilaj multifuncţional de ultimă generaţie (111.000 euro), dotat cu accesorii diverse, pentru tot soiul de lucrări realizate în regie proprie, are documentaţia spre avizare, la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Greul cade pe bugetul local
Pe de altă parte, cât priveşte bugetul local, nu e tocmai unul elastic în acest an. Plata însoţitorilor persoanelor cu handicap este descoperită pe lunile noiembrie şi decembrie. Însă asta nu înseamnă că e vina primăriei, banii fiind primiţi din altă sursă de la stat. Deşi s-a făcut o rectificare bugetară relativ de curând, administraţia locală a pornit în 2018 cu un minus bugetar considerabil. Sumele s-au echilibrat, dar puţin cam târziu, ţinând cont că există foarte multe cofinanţări de asigurat, dirigenţie, asistenţă tehnică la proiecte, avize etc.
„Deşi nu putem susţine că situaţia e una problematică la noi, rog cetăţenii să-şi achite impozitele pentru acest an sau dacă au restanţe. Fiind în lucru cu amenajamentul silvo-pastoral, nu am putut concesiona păşunea şi nu realizăm venituri nici pe urma fondului forestier. Aşa că ne bazăm strict pe încasările din dările locale, atât de la persoanele fizice, cât şi de la cele juridice. Îmi doresc să fim înţeleşi şi mă bazez pe solidaritatea lor. Celor care deja au făcut-o, le mulţumesc şi le urez mult bine“, a încheiat primarul.

One thought on “Urmează un an bogat în investiţii la Dobra

  • Primarul acesta ar trebui sa repare ceea ce deja e facut si e facut prost. De exemplu canalizarile. Sa faci de la zero o canalizare si sa nu functioneze e intradevar o performanta in sine. Mai mult de atat, sa si platesti lucrarea este halucinant. Dar poate nu ne pricepem toti la administratie publica si de fapt asa se face treaba la stat. La privat…e cu totul alta mancare de peste.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura