Universitatea din Petroşani, reprezentată în Polonia

20 decembrie 2016 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

În această lună, o delegaţie a Universităţii din Petroşani, formată din prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul instituţiei de învăţământ, prof.univ.dr.habil.ing. Roland Moraru – prorector Cercetare Ştiinţifică şi Relaţii Internaţionale şi şef lucrări dr.ing. Bogdan Tomuş, din cadrul departamentului Inginerie Mecanică, Industrială şi Transporturi, a efectuat o vizită în Polonia, la invitaţia a trei prestigioase universităţi din această ţară.

S-au perfectat axe comune de colaborare
„Vizita a debutat la Czestochowa University of Technology, cu care s-a semnat un acord de parteneriat încă din anul 2014. Discuţiile bilaterale avute cu prorectorul pentru Inovare şi Dezvoltare, prof.dr.habil. Macej Mrowiec, cu decanul Facultăţii de Management, prof.dr. Dorota Jelonek şi dr.h.c.dr.hab.ing. prof. P.Cz. Janusz K. Grabara, au permis identificarea unei axe prioritare de acţiune comună prin crearea unui consorţiu internaţional care să dezvolte într-o ţară emergentă un Centru de Excelenţă în Managementul Riscurilor, prin intermediul unui proiect internaţional coordonat de universitatea noastră. De asemenea, s-a mai discutat despre înfiinţarea unor programe de studii cu diplomă dublă, doctorate în cotutelă şi în cercetarea ştiinţifică din domeniul captării şi stocării carbonului, precum şi al dezvoltării durabile. Apoi, la Opole University of Technology, la Centrul Confucius, s-a convenit cu prorectorul pentru Probleme Studenţeşti şi Dezvoltare, prof.dr.ing. Krysztof Malik şi decanul facultăţii de Economie şi Management, profesorul Janusz Wielki, ca în baza acordului inter-universitar semnat în această toamnă la Petroşani, cu prilejul Simpozionului Internaţional SIMPRO 2016, partenerii din Opole să devină parte a consorţiului privind Centrul de Excelenţă şi să se semneze acordul ERASMUS PLUS privind mobilităţile studenţilor şi cadrelor didactice şi reciprocitatea privind publicarea rezultatelor cercetării în revistele editate de cele două instituţii de învăţământ superior.
Ca invitată de onoare la şedinţa festivă a Consiliului Facultăţii de Economie şi Management, delegaţia noastră a stabilit termenii de încheiere a unui viitor parteneriat cu Universitatea Tehnică Naţională Ivan Puluj din Ternopil, Ucraina, reprezentată la eveniment prin prorectorul cu relaţiile internaţionale, prof. Tatiana Vitenko. Ultima parte a misiunii a vizat Academia de Mine şi Metalurgie din Cracovia, aici participând alături de reprezentanţii Rheinish-Westfaelishe Technische Universitat din Aachen la prezentarea THIELE GmbH din Germania, companie de vârf în producerea lanţurilor destinate sistemelor de transport minier. Cu acest prilej s-au identificat posibilităţi de cooperare ştiinţifică în domeniul perfecţionării organelor tăietoare ale maşinilor miniere şi al tăierii hidromecanizate, prin accesarea de fonduri europene în cadrul competiţiei de cercetare Orizont 2020. Finalul vizitei a însemnat participarea la Festivalul Minier dedicat Sf. Varvara, organizat de AGH Cracovia, începând cu anul 1919”, a precizat prof.univ.dr.habil.ing. Roland Moraru, prorector Cercetare Ştiinţifică şi Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii din Petroşani.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Hunedoara: mai multă siguranţă pentru comercianţii din zona Pieţei Obor

Consiliul local al municipiului Hunedoara a aprobat ieri în şedinţă ordinară prelungirea contractelor de închiriere a terenurilor de la un...

Apa Serv Valea Jiului estimează un profit mai mare faţă de anul precedent

Operatorul de apă potabilă şi canalizare din Valea Jiului preconizează că va avea profit pe anul 2016, iar de anul...

Ioan Demeter a demisionat de la şefia PSD Deva

Ordonanţa nr. 79/2016, privind deţinerea unor funcţii de conducere în partidele politice de către directorii de spitale a făcut prima...

Închide