Actualitate

Un sfert din posturile din Poliţia hunedoreană sunt neocupate

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual amenință cu proteste, prin blocarea instanțelor de judecată și prin refuzul de a mai folosi telefoanele personale în interes de serviciu, dacă guvernul va modifica pensiile polițiștilor. Reprezentanții sin­dicatului afirmă că în domeniul Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională deficitul de oameni a ajuns la 50.000, iar calitatea muncii poli­țiștilor este sub standardele normale.

Politici nefericite
„În comunicatele noastre și în cadrul protestelor de stradă din ultima vreme ne-am manifestat dezaprobarea față de politica salarială păguboasă și dis­criminatorie, pe care Guvernul a dus-o, în ultimii ani, nu doar la adresa poli­țiștilor, ci și la adresa întregului personal din familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, care a fost amânat, timp de doi ani, de la plata drepturilor salariale prevăzute în grilele Legii-cadru 153/2017. Urmare acestor politici nefericite și a lipsei cro­nicizate de predictibilitate în salarizare, carieră și în pensionare, deficitul de personal din SAOPSN s-a majorat la aprox. 50.000 de oameni (polițiști, poli­țiști de penitenciare, militari, personal con­tractual), numărul demisiilor a cres­cut alarmant, calitatea serviciului public prestat către stat și societate s-a diminuat, autoritatea instituțiilor statu­lui s-a degradat, iar bomboana a fost pusă pe colivă chiar în acest an: tinerii nu mai sunt atrași ca altădată de „meseria armelor”, ba din contră (a se vedea ultima sesiune de admitere la școlile militare și de poliție din MAI, unde s-a înregistrat un record negativ, fiind ocupate doar jumătate dintre locurile scoase la concurs; la MApN, tot din acest motiv, s-a decis elimi­narea probei scrise din calendarul de admi­tere în școlile militare)”, se arată într-un comunicat remis de Sin­di­catul Național al Polițiștilor și Per­sonalului Contractual (SNPPC). Sindicaliștii mai arată că i-au cerut „oficial, în scris, noului prim-ministru să reconsidere modul de abor­dare, în legis­lația viitoare, a familiei ocu­paționale Apărare, Ordine Publică și Securitate Națio­nală, care a fost tratată su­per­ficial și discreționar până acum, aproape cu dispreț. Colac peste pupăză, intenția de modificare a regimului juridic al pensiilor militare de stat – în condițiile unui conflict armat, de amploare, la granița României, care poate determina oricând Guvernul să dispună mobiliza­rea rezer­viș­tilor mili­­­tari , prin celebrul Plx 244/2023, în care am fost introduși abuziv, invo­cându-se niște prevederi ambigue din PNRR, ne face să conti­nuăm lupta sin­dicală”.

Soluții extreme
La IPJ Hunedoara, potrivit celor decla­rate de comisarul șef Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt, sunt prevăzute peste 1.000 de funcții, dar apro­ximativ 20 la sută dintre ele nu sunt ocupate.
SNPPC precizează în comunicat că le va cere polițiștilor să adopte forme de protest similare cu ale magistraților: amânarea și/sau maximizarea terme­ne­lor de soluționare in lucrările cu carac­ter penal/petiții/lucrări diverse. Dacă magistrații, care nu au nici măcar dreptul la sindicalizare, amână/blo­chează activitatea, făcând parte și noi din sistemul judiciar, mergem pe simi­laritate; blocarea instanțelor, prin amâ­narea/imposibilitatea executării man­datelor de aducere! Suntem puțini, nu facem față activității! intervenții pre­ponderent la 112 sau în situațiile care nu impun amânarea soluționării; conș­tiinciozitate și scrupulozitate maxime în controalele polițienești, inclusiv în toate punctele de trecere a frontierei, cu ocazia verificării documentelor etc.; eli­berare documente de identitate, auto, pașapoarte etc. în raport cu timpul efectiv de lucru, cu logistica la dispoziție și cu personalul (insuficient) existent; donarea de sânge în scopuri caritabile și o zi liberă, conform legii; neutilizarea tele­foanelor personale, inclusiv a apli­cațiilor de comunicare, în interes de ser­viciu; aplicarea strictă, în ceea ce pri­vește programul de lucru, a prevederilor din „Acordul colectiv privind raporturile de serviciu ale polițiștilor”, încheiat între fede­rațiile sindicale și MAI, etc. „A nu se uita: mai avem și alte soluții extreme pentru a determina decidenții să ne re­zolve revendicările per­fect legitime! Reiterăm, și pe această cale, ideea că: predictibilitatea în ca­rieră, în salarizare și în pen­sionare, prin legi efi­cien­te și cu bătaie lungă, este esențială pentru stat, pentru cetățeni, pentru socie­ tate și pentru Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, aflat la un moment trist de răscruce!”, se în­cheie comunicatul SNPPC. (A.Năstase)

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura