Sute de procese după vaccinarea anti-Covid. Vaccinaţii cer daune de milioane de euro, acuzând că au fost nenorociţi pe viaţă
Procedurile achizițiilor de vaccinuri anti-Covid de către Uniunea Europeană au devenit, după trei ani de pandemie, subiecte controversate și chiar investigate de Parchetul European, mai ales după ultimul și cel mai mare contract semnat cu compania Pfizer, pentru 1,8 miliarde de doze. În plus, pandemia a lăsat în urmă – pe lângă confuzie, suferințe și pierderi de vieți – și acuzații post-vaccinare ale oamenilor, multe dintre ele tranșate, la ora actuală, în instanță.
Efecte adverse
Se vorbește mult și despre fenomenul de Long Covid, o provocare atât pentru sistemele medicale din întreaga lume, cât și pentru cei care susțin că au rămas cu sechele post-Covid. Reamintim că 1,5 miliarde de persoane au primit vaccinul în întreaga lume. Potrivit informațiilor europarl.europa.eu, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) enumeră deja peste un milion de cazuri de efecte adverse în urma injectării vaccinurilor împotriva Covid-19, 582.074 efecte adverse în cazul vaccinului Pfizer BioNTech, 244.603 efecte adverse în cazul vaccinului AstraZeneca, 150.807 efecte adverse în cazul vaccinului Moderna, 40.766 efecte adverse în cazul vaccinului Janssen (Johnson&Johnson).
Producătorii nu au nici o treabă
Oficial, imunitatea juridică acordată producătorilor de vaccinuri îi împiedică pe cei care cer daune în instanță pentru eventuale efecte adverse ale imunizării din perioada pandemiei de coronavirus să obțină despăgubiri direct de la aceștia. În lipsa unor reglementări clare stipulate în aceste spețe, cei mai mulți dintre oamenii care cer despăgubiri pentru eventuale sechele post-vaccinare rămân la mâna statului în care s-au vaccinat. Mai mult, în Raportul Curții de Conturi Europene din 2022, pentru anul 2021, se arată că producătorul vaccinului anti-Covid nu doar că nu plătește daune, dar primește înapoi de la beneficiar – statele care au cumpărat și folosit vaccin de la el – eventuale cheltuieli de judecată, în cazul în care este dat în judecată de o persoană care susține că a suferit efecte adverse.
În România, de la începutul vaccinării anti-Covid, în 27 decembrie 2020, și până în 11 iunie 2023, s-au folosit 16.922.995 de doze de vaccin anti-Covid. Dintre acestea, 12.951.534 au fost de la Pfizer, 1.013.359 de la Moderna, 852.366 de la AstraZeneca, 2.069.845 de la Johnson&Johnson, 19.069 au fost Pfizer Pediatric și 16.822 au fost Pfizer Omicron, potrivit ultimelor date disponibile, centralizate de Institutul Național de Sănătate Publică. Cu prima doză s-au vaccinat 8.142.535 de persoane, cu schema completă (două doze) – 8.131.134 de persoane, iar 2.668.730 s-au vaccinat cu doza de rapel.
Zilnic primește solicitări
Pe 12 decembrie 2022, avocatul Adrian Cuculis făcea public primul proces din România inițiat împotriva Pfizer România, Ministerul Sănătății și Guvern. Avocatul a spus, pentru Gândul, că, de atunci, s-au adunat deja sute de astfel de spețe și că primește zilnic solicitări de la oameni care-și cer drepturile, pe motiv că vaccinarea anti-Covid le-a lăsat sechele medicale pe viață, dar și că au fost folosiți drept cobai, pentru administrarea unor seruri care sunt încă experimentale. (A.Năstase)