Actualitate

Sute de procese după vaccinarea anti-Covid. Vaccinaţii cer daune de milioane de euro, acuzând că au fost nenorociţi pe viaţă

Procedurile achizițiilor de vacci­nuri anti-Covid de către Uniunea Euro­peană au devenit, după trei ani de pandemie, subiecte controver­sate și chiar investigate de Parchetul Euro­pean, mai ales după ultimul și cel mai mare contract semnat cu compania Pfizer, pentru 1,8 miliarde de doze. În plus, pandemia a lăsat în urmă – pe lângă confuzie, suferințe și pierderi de vieți – și acuzații post-vaccinare ale oamenilor, multe dintre ele tran­șate, la ora actuală, în inst­anță.

Efecte adverse
Se vorbește mult și despre feno­menul de Long Covid, o provocare atât pentru sistemele medicale din întreaga lume, cât și pentru cei care susțin că au rămas cu sechele post-Covid. Reamintim că 1,5 miliarde de persoane au primit vaccinul în în­treaga lume. Potrivit informațiilor europarl.europa.eu, Agenția Euro­peană pentru Medicamente (EMA) enumeră deja peste un milion de cazuri de efecte adverse în urma injectării vaccinurilor împotriva Covid-19, 582.074 efecte adverse în cazul vaccinului Pfizer BioNTech, 244.603 efecte adverse în cazul vaccinului AstraZeneca, 150.807 efecte adverse în cazul vaccinului Moderna, 40.766 efecte adverse în cazul vaccinului Janssen (Johnson&Johnson).

Producătorii nu au nici o treabă
Oficial, imunitatea juridică acordată producătorilor de vaccinuri îi împie­dică pe cei care cer daune în instanță pentru eventuale efecte adverse ale imunizării din perioada pandemiei de coronavirus să obțină despăgubiri direct de la aceștia. În lipsa unor re­glementări clare stipulate în aceste spețe, cei mai mulți dintre oamenii care cer despăgubiri pentru eventua­le sechele post-vaccinare rămân la mâna statului în care s-au vaccinat. Mai mult, în Raportul Curții de Conturi Europene din 2022, pentru anul 2021, se arată că producătorul vaccinului anti-Covid nu doar că nu plătește daune, dar primește înapoi de la bene­ficiar – statele care au cumpărat și fo­lo­sit vaccin de la el – eventuale chel­tuieli de judecată, în cazul în care este dat în judecată de o persoană care susține că a suferit efecte adverse.
În România, de la începutul vacci­nării anti-Covid, în 27 decembrie 2020, și până în 11 iunie 2023, s-au folosit 16.922.995 de doze de vaccin anti-Covid. Dintre acestea, 12.951.534 au fost de la Pfizer, 1.013.359 de la Moderna, 852.366 de la AstraZeneca, 2.069.845 de la Johnson&Johnson, 19.069 au fost Pfizer Pediatric și 16.822 au fost Pfizer Omicron, potrivit ultimelor date disponibile, centraliz­ate de Institutul Național de Sănătate Publică. Cu prima doză s-au vaccinat 8.142.535 de persoane, cu schema completă (două doze) – 8.131.134 de persoane, iar 2.668.730 s-au vaccinat cu doza de rapel.

Zilnic primește solicitări
Pe 12 decembrie 2022, avocatul Adrian Cuculis făcea public primul proces din România inițiat împotriva Pfizer România, Ministerul Sănătății și Guvern. Avocatul a spus, pentru Gândul, că, de atunci, s-au adunat deja sute de astfel de spețe și că primește zilnic solicitări de la oameni care-și cer drepturile, pe motiv că vaccinarea anti-Covid le-a lăsat sechele medicale pe viață, dar și că au fost folosiți drept cobai, pentru administrarea unor seruri care sunt încă experimentale. (A.Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura