EvenimentFlash

Un nou dosar penal pentru fosta conducere a Primăriei Hunedoara. Robert Dan şi fosta sa soţie, acuzaţi de fraude cu fonduri europene

Dan-Robert Natalia Bumbac

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus începerea urmăririi penale faţă de patru persoane într-un dosar penal care vizează fraudarea fondurilor europene prin contracte derulate de Primăria municipiului Hunedoara. În acest dosar au fost puşi sub acuzare fostul viceprimar al municipiului Hunedoara Nicolae-Robert Dan (foto), fosta soţie a acestuia Alexandrina Coşăreanu, fostul secretar al Primăriei Hunedoara, Aurel Raţă-Bugnariu şi fosta şefă a Serviciului Buget-Finanţe-Contabilitate, Daniela-Arieta Căpâlnă.

Puşi sub control judiciar
Potrivit comunicatului transmis de DNA, acuzaţiile aduse fostului viceprimar Robert Dan în acest dosar sunt de abuz în serviciu şi conflict de interese. În prezent, fostul edil se află la Penitenciarul Gherla, unde îşi ispăşeşte condamnările primite în alte trei dosare penale pentru infracţiuni săvârşite tot în perioada în care se afla la conducerea Primăriei Hunedoara. Daniela-Arieta Căpâlnă este învinuită de abuz în serviciu şi va fi cercetată în stare de detenţie. Fosta şefă a Serviciului Buget-Finanţe-Contabilitate a fost condamnată în alte două dosare penale tot pentru ilegalităţi săvârşite în perioada în care activa ca funcţionar al Primăriei Hunedoara. Fostul secretar al Primăriei Hunedoara, Aurel Raţă Bugnariu, este acuzat de abuz în serviciu, iar Alexandrina Coşăreanu se face vinovată de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, dacă fapta are care rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, înşelăciune, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la conflict de interese. Cei doi vor fi anchetaţi sub control judiciar, măsură dispusă de procurorii anticorurpţie.

Fraudă de aproape două milioane de lei
Anchetatorii susţin că în perioada 2010 – 2012, Alexandrina Coşăreanu a întocmit în fals opt contracte de arendă prin contrafacerea semnăturilor unor persoane, pe care ulterior le-a depus la APIA – Centrul Judeţean Hunedoara, cu scopul de a obţine subvenţii pentru perioada menţionată. „Valoarea fondurilor obţinute în acest fel se ridică la suma de 1.875.246,74 de lei, din care 558.076,94 de lei reprezintă fonduri europene (FEGA), 1.078.564,74 de lei reprezintă fonduri europene (FEADR), iar 238.605,06 de lei fiind sume de bani din bugetul naţional. În acelaşi scop, în cursul anului 2010, în baza unui contract de arendare, inculpata Coşăreanu a solicitat acordarea schemei de ajutor şi pentru o parcelă în suprafaţă de 118,50 de hectare de păşune, aflate în proprietatea municipiului Hunedoara. Documentul respectiv a fost încheiat fără a exista o Hotărâre a Consiliului Local al municipiului Hunedoara şi fără a se organiza o licitaţie publică în vederea atribuirii suprafeţei respective în favoarea inculpatei Coşăreanu. Mai mult, contractul respectiv, semnat din partea Primăriei Hunedoara de către Aurel Raţă-Bugnariu la rubrica «Arendator Primar» şi de către inculpata Daniela-Arieta Căpâlnă, la rubrica «Director economic», cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a fost încheiat cu titlu gratuit, fără ca între părţi să se stabilească un preţ, conform prevederilor legale, în detrimentul intereselor legitime ale Primăriei Hunedoara. În aceleaşi condiţii de nelegalitate, contractul menţionat mai sus a fost prelungit printr-un act adiţional la data de 05 aprilie 2012, pe o perioadă de cinci ani, fiind semnat din partea Primăriei Hunedoara, la rubrica «Arendator Primar», de către inculpatul Nicolae-Robert Dan, soţul inculpatei Alexandrina Coşăreanu”, se arată în comunicatul DNA.

2 comentarii la „Un nou dosar penal pentru fosta conducere a Primăriei Hunedoara. Robert Dan şi fosta sa soţie, acuzaţi de fraude cu fonduri europene

  • Pai cand a mai avut timp asta sa faca si pe viceprimarul ???? Ca mai tot timpul a fost un hot !!!

  • ce dracu sa mmai si zici cind auzi asemenea netremnicii, va meritati soarta daca ati fost asa hrapareti, scuzati dar ati fost si tare prosti,mai fura omul dar chiar asa pe fata..

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura