Un nou dosar al comorilor dacice trimis în instanţă. Peste 1.500 de piese traficate de un cetățean german

21 aprilie 2018 | 8 Comentarii | Publicat in: Eveniment, Flash

       Un nou dosar în care sunt anchetate furturile și vânzările ilicite a brățărilor dacice din aur, a podoabelor antice și a unor teazure monetare din situl arheologic Sarmizegetusa Regia a fost trimis în judecată. De data aceasta, incriminat este cetățeanul german Zeno Pop, acuzat că a dobândit și traficat peste 1.500 de piese de patrimoniu.

Brățară dacică din aur, vândută

        Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Zeno Pop, cetățean german, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în formă continuată.  Conform comunicatului transmis de Parchet,în perioada 2005 – 2015, prin ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienței și a proprietății bunurilor, Zeno Pop a dobândit, deținut și transferat prin vânzare numeroase bunuri aparținând patrimoniului cultural național, furate din situri arheologice din România. În mod concret, în cursul anului 2006, inculpatul a vândut unui colecționar bulgar o brăţară multispiralică din aur (în greutate de 933,4 gr., sustrasă din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, dobândită în 2005), obiect având o origine ilicită pe care l-a prezentat cumpărătorului ca aparținând unei colecții private. De asemenea, acesta a dobândit și deținut 18 podoabe dacice de argint, 23 de monede geto-dacice (ce fac parte din cel puțin patru tezaure monetare dispersate), un lot de 473 monede de argint romane republicane și dacice, precum și 10 artefacte arheologice din ceramică sau piatră, cunoscând că provin din comiterea de infracțiuni de pe teritoriul României. Totodată, conform unor facturi datate în perioada 2007-2013, inculpatul Pop Zeno a tranzacționat către diferite persoane sau societăți (din Europa și Statele Unite), peste o mie de monede (Lysimach, Solidi Iustinianians, stateri de aur tip Lysimach, denari romani republicani, o drahmă est celtică). Intermedierea valorificării acestor bunuri a fost efectuată de persoane care și-au asumat rolul de spălători de bani și artefacte, unele trimise în judecată, respectiv condamnate în alte cauze instrumentate de Ministerul Public.”

A 13-a brățară recuperată

Anchetatorii au mai informat că tipurile monetare identificate prin facturile anterior menționate au fost recuperate de autoritățile judiciare și în alte cauze penale, unele soluționate definitiv, iar altele aflate în curs de soluționare. În urma expertizelor efectuate s-a stabilit că provin din tezaure monetare sustrase din siturile arheologice românești. Brățara plurispiralică din aur a fost restituită autorităților judiciare române la 9 mai 2011, în baza unei despăgubiri acordate în condițiile Convenției UNIDROIT (Institutul Internațional pentru Unificarea Dreptului Privat) colecționarului de bună credință care a cooperat cu organele judiciare. Brățara se află în prezent în custodia Muzeului Național de Istorie a României din București și aparține Patrimoniului cultural național, categoria Tezaur. Piesa reprezintă a 13-a brățară recuperată de autoritățile române (dintr-un total de 15 brățări sustrase în perioada 2000-2001 din siturile arheologice), stabilindu-se că, similar celor 12 brățări plurispiralice din aur expertizate anterior, locul de proveniență este situl arheologic Sarmizegetusa Regia (capitala Daciei), punctul arheologic Căprăreața, aparținând unui tezaur regal ascuns în centrul Regatului dac.

Alte obiecte recuperate, respectiv 473 de monede și 18 podoabe dacice din argint, au fost repatriate și se află în custodia Muzeului Național de Istorie a României. Artefactele au fost predate organelor judiciare române pe 30 martie 2018, acestea urmând a constitui mijloace materiale de probă în cadrul procesului penal. Totodată, în cadrul operațiunilor de asistență judiciară internațională, Tribunalul Landului Federal Salzburg a dispus în 2016 instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea lui Zeno Pop, până la concurența sumei de 200.000 euro. Ministerul Culturii și Identității Naționale s-a constituit parte civilă cu suma reprezentând cheltuielile ocazionate de repatrierea brățării multispiralice din aur, precum și cele conexe. Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Hunedoara. (Natalia Bumbac)

 

Comentarii (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Cipri spune:

  Unul din cei care l-au ajutat pe Zeno Pop sa vinda monede este daniel moc. Acesta este si informator.

 2. Cazimir Brilinsky spune:

  Întrebarea este, cum a putut acest Zeno Pop să adune atât de multe obiecte fără a fi prins. Nu l-a văzut nimeni niciodată în zona cetăților dacice ? A săpat și nimeni nu a sesizat ? Ca să facem haz de necaz spunem că toată echipa de arheologi este zero ca potențial față de acest Zeno Pop. Oare, ultimul dac nu știe mai multe ? Este ceva halucinant și trist în același timp.

 3. Frace Praduitoru' spune:

  Eu lam dat in primire pe zeno pop . Ca si pe multi altii …

 4. Cristina spune:

  Taci ,,Frace praduitoru,, ca esti tiganul lacatus valer zis vali orfanu sau vali praduitoru. Esti in dusmanie cu Frace si de asta postezi comentarii in numele (porecla) lui. Esti sifon la militie si esti sclavul lui PERASIFON. Puscarias jegos ce esti.

 5. Ardiles spune:

  Cristina , tot orasul stie ca Frace este praduitor la militie . Si el si Vali Orfanu , si Pera , si Litera , si Margan . Laso ca macane …

 6. Gigel Peticel spune:

  de unde pana mea atatea comori ?

 7. Neo spune:

  Punct ochit, punct lovit Ardiles. Bravoooo

 8. POLITIA spune:

  Interlopi de c…t ce sunteti. Sa ma p.s pe voi de bulangii. La puscarie cu voi lichelelor.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Urmărit naţional, prins de poliţişti

În urma unei razii, poliţiştii din Petroşani au prins un bărbat de 30 de ani care încerca să fugă de...

Afacerist bătut şi ameninţat de propriul client

Individul care l-a agresat pe omul de afaceri din Petroşani, Ioan Comşa, a fost săltat de poliţişti. Conform anchetatorilor, Marian...

Parcare devastată de hoţi

O parcare de pe marginea Drumului Naţional 76, la ieşire din municipiul Brad către Oradea, a fost devastată de hoţi....

Închide