Un mare actor, Radu Beligan

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, a organizat în ziua de 6 decembrie 2018 un eveniment cultural desfăşurat sub genericul „Maestrul teatrului românesc, Radu Beligan”.
Activitatea culturală pe care am organizat-o şi-a propus să facă cunoscută personalitatea unuia dintre cei mai mari actori ai scenei româneşti. Dacă ar fi trăit, maestrul Radu Beligan ar fi împlinit, în anul Marelui Centenar, o sută de ani. Istoria teatrului românesc, de la spectacolele Domniţei Ralu la montările moderne de astăzi, nu poate fi concepută fără paginile numeroase dedicate marelui actor Radu Beligan.
Unul dintre cei mai prestigioşi actori români din toate timpurile, Radu Beligan, a strălucit pe scenele de teatru, întruchipând personaje memorabile din dramaturgia românească şi universală. De neuitat rămân eroii lui Caragiale şi Eugen Ionescu cărora Radu Beligan le-a dat viaţă încă din primii ani ai carierei sale teatrale. Personajele create de marii noştri dramaturgi – Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Tudor Muşatescu, Alexandru Kiriţescu, George Ciprian – au găsit magistrale interpretări în creaţia lui Beligan. De asemenea, eroii lui Shakespeare, Goldoni, G.B. Shaw, Cehov, Dürrenmatt, Jean Anouilh, Maxim Gorki etc. au reprezentat creaţii de neuitat în interpretarea lui Radu Beligan.
Rolurile şi le-a construit cu inteligenţă, cu o remarcabilă pricepere de a pune în valoare toate subtilităţile textului dramatic, astfel încât mesajul să fie cât mai bine receptat de spectatori. Radu Beligan a ştiut ca nimeni altul să genereze o impecabilă relaţie între textul piesei, creaţia actorului şi mesajul transmis publicului. Iar publicul a ştiut întotdeauna să-l răsplătească cu admiraţie, respect şi preţuire.
Actor de teatru, de film, regizor, memorialist, director al Teatrului Naţional Bucureşti, profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, preşedinte de onoare pe viaţă al Institutului Internaţional de Teatru, Radu Beligan a fost o personalitate de mare valoare a culturii româneşti pe care a promovat-o în permanenţă atât în ţară, cât şi dincolo de hotarele ei. A fost distins cu numeroase premii, decoraţii, trofee, ca o recunoaştere expresă a valorii sale ca om de cultură.
Prezentarea a încercat să ne aducă mai aproape această mare personalitate a culturii româneşti, cariera prestigioasă începută din fragedă tinereţe, munca şi efortul cu care Radu Beligan şi-a construit o carieră de mare prestigiu naţional şi internaţional, pentru că singur talentul nu e suficient dacă nu este dublat de o muncă neîntreruptă de cizelare a fiecărui rol.
Am sperat, şi de această dată, ca de la această prezentare tinerii să plece mai bogaţi spiritual şi mânaţi de dorinţa de a căuta interpretările devenite legendare ale lui Radu Beligan, ca să înţeleagă de ce a fost atât de îndrăgit.
La finalul prezentării, publicului i-au fost adresate întrebări din viaţa şi creaţia artistică a lui Radu Beligan, cei care au răspuns corect au fost răsplătiţi cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.