ActualitateFlash

Un inspector antifraudă de la Deva, reţinut în dosarul lotului de vameşi şpăgari

Natalia Bumbac

Un inspector antifraudă de la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală 5 Deva, Emil-Nicu Chira, a fost reţinut de procurorii anticorupţie, fiind acuzat de luare de mită. Inspectorul este cercetat penal într-un dosar de corupţie alături de lotul de 16 agenţi şi un comisar de poliţie de la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea, acuzaţi de luare de mită şi trafic de influenţă, toţi reţinuţi pentru 24 de ore.
Poliţiştii anchetaţi în dosar sunt: comisarul de poliţie de la ITPF Oradea, Florin Avram şi agenţii de poliţie Ciprian-Călin Selagea, Cătălin-Corneliu Ancuţa, Marcel Dudaş, Ovidiu Mărginean, Sorin-Romulus Păcurar, Marcel-Grigore Todoran, Teodor Ardelean, Călin-Liviu Bodârlău, Gabriel Gudiu, Claudiu-Alexandru Cicortaş, Gheorghe-Daniel Galben, Ştefan-Eugen Nedelcu, Costel Poenaru, Ion-Marinel Pristoleanu, Bogdan-Lazăr Paladie şi Nicolae-Gabriel Teodor. Cele 18 persoane reţinute de procurori sunt acuzate de contrabandă cu ţigări şi introducerea în ţară a unor mărfuri fără documente justificative, printr-un punct de trecere a frontierei din judeţul Arad.

Şpăgi de mii de euro
Conform comunicatului transmis de DNA, procurorii au date şi probe din care reiese că în perioada 27 august – 24 noiembrie 2016, Florin Avram, comisar de poliţie al ITPF Oradea – Sectorul Poliţiei de Frontieră Vărşand, judeţul Arad, a pretins şi primit de la două persoane (oameni de afaceri) sume cuprinse între 150 de euro şi 41.000 de euro şi alte bunuri. Toate acestea au fost cerute pentru a permite introducerea în România a unor produse care nu aveau documente justificative şi, în alte situaţii, pentru influenţarea poliţiştilor de frontieră şi a vameşilor de la graniţa cu Serbia şi Ungaria, astfel încât să permită intrarea, în România, a unor TIR-uri cu ţigări de contrabandă şi cu anvelope uzate. „În acelaşi context şi în acelaşi scop, în perioada 29 august – 12 decembrie 2016, ceilalţi 17 inculpaţi au pretins şi primit de la aceleaşi persoane, în legătură cu îndeplinirea sau neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, sume de bani cuprinse între 10 şi 50 de euro”, se arată în comunicatul DNA. În cursul zilei de ieri, toate cele 18 persoane reţinute, printre care şi inspectorul antifraudă de la Deva, au fost duse cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Timiş.

Vămi prin care puteai „trece orice”
În cursul zilei de ieri, mascaţii au descins simultan la punctele de frontieră de la Nădlac, atât punctul vechi, cât şi cel de pe autostradă, la punctul de la Turnu, la punctul de la Vărşand, dar şi la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Arad, situat pe strada Mărăşeşti, conform publicaţiei aradon.ro. Asta, pentru că anchetatorii aveau informaţii că prin punctele de frontieră arădene, se putea trafica orice, în afară de migranţi. Pentru a-i putea prinde pe vameşii corupţi, oamenii legii au introdus în mijlocul lor, investigatori sub acoperire. Astfel, şeful de tură de la Vărşand, comisarul de poliţie Florin Avram, i-ar fi propus unui investigator sub acoperire să demareze o acţiune amplă de trafic de ţigări de contrabandă. Totul contra unor sume pe care vameşul ar fi urmat să le primească de la oamenii de afaceri. Mai mult, Avram le-ar fi spus anchetatorilor sub acoperire că este dispus să „închidă ochii” la orice va trece ilegal peste graniţă, scriu cei de la aradon.ro. Mai puţin la traficul de migranţi. Dar şi asta numai deocamdată, deoarece este un subiect sensibil. „Dar, după ce migranţii nu vor mai fi subiect de dezbatere, şi aceştia ar putea fi traficaţi pe la Vărşand. Practic, se pare că prin frontierele din judeţul Arad s-ar fi putut trafica absolut orice. Totul contra unor sume de bani. Şi, potrivit informaţiilor noastre, sumele nici măcar nu erau atât de mari”, scriu cei de la aradon.ro.
Procurorii DNA au specificat la finalul comunicatului că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura