Un elev de 13 ani şi-a atacat colegul cu un cuţit, în clasă

Cristina Ghenea

Întâmplări şocante în şcoala gimnazială din comuna Brănişca. Un elev de 13 ani, cu probleme psihice, face legea în respectiva instituţie de învăţământ, fără ca nimeni să ia vreo măsură. Totul a ieşit la iveală, după ce băiatul şi-a atacat un coleg, cu cuţitul, în timpul unei ore de curs.

„Profesorii n-au ce să-i facă”

Ultima boacănă a elevului a avut loc marţi, în timpul orei de chimie. Victima spune că nu este în aceeaşi clasă cu agresorul, însă acesta a fost poftit în sala de curs, chiar de către profesoară. „Era pe coridor, iar doamna profesoară l-a invitat la noi în clasă. El şi-a aprins o ţigară, apoi s-a apropiat de mine, a scos cuţitul şi m-a lovit în spate. Şi a spus că următorul care o va păţi va fi colegul meu de bancă. (…) El face prostii pe hol şi atunci, trebuia să intre într-o clasă. Şi aşa se calmează el, fumând. Profesorii ştiu asta, dar nu au ce să-i facă“, a declarat victima, în vârstă de 12 ani. Băiatul a mai povestit că deseori elevul respectiv sare la bătaie la alţi colegi şi că s-a întâmplat, de câteva ori, să-i agreseze chiar şi pe profesori. „Cu o zi înainte (n.r. luni), sărise din nou, la mine, la bătaie. Atunci, a luat compasul şi m-a lovit la gât“, a declarat victima. Certificatul emis de medicii legişti atestă povestea minorului, iar acesta a primit opt zile de îngrijiri medicale pentru leziunile traumatice suferite.

„Este un copil bolnav, ne face mari probleme”

Nu doar că e greu de imaginat cum, într-o instituţie de învăţământ, fie ea şi din mediul rural, le este permis elevilor să fumeze într-o sală de curs, dar este inadmisibil ca după o astfel de întâmplare, să fie anunţate autorităţile abia a doua zi. Conducerea şcolii, însă, are explicaţia. „Întrebarea asta nu-şi prea are rostul, pentru că eu n-am numai copilul ăsta. Eu la ora la care s-a întâmplat incidentul, eram cu probleme administrative la Deva. Nu daţi amploare, pentru că nu a fost chiar aşa. Eu mă gândeam că e mort“, a declarat Elena Şanta, directorul Şcolii Generale „Nicolae Ţic“, din Brănişca. Tot aceasta a mai povestit că elevul a făcut năzbâtii şi mai mari. „Nu este un caz nou. Copilul este bolnav de schizofrenie, formă violentă. Încă de la grădiniţă a fost agresiv, iar boala a evoluat. Părinţii nu au vrut să accepte că are probleme, până când a ajuns în clasa a cincea, când a început să-şi agreseze propria mamă. I-a fost recomandată instituţionalizarea la centrul Cuore, din Petroşani, unde poate fi şi tratat, şi şcolarizat. Dar a refuzat. Anul trecut, am avut o mulţime de probleme cu el, a fost violent şi cu profesorii, şi cu alţi elevi. Trebuie să fie şcolarizat, pentru că învăţământul, până la 10 clase, este obligatoriu. I-am făcut un program redus, şi stă la şcoală doar patru ore pe zi. Acum, a fost exmatriculat pentru o perioadă de cinci zile“, a mai precizat Elena Şanta.
Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara spun că, în urma acestui episod, minorul a fost internat la o clinică de neuropsihiatrie infantilă, din Timişoara. Totodată, poliţiştii spun că au întocmit dosar penal pentru lovire sau alte violenţe şi pentru portul cuţitului în loc public, însă, până nu împlineşte 14 ani, copilul nu poate răspunde în faţa legii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare