Un dosar de corupție de la Primăria Petroșani bate pasul pe loc. Judecătorii nu reușesc, de un an, să dea o sentință

Adriana Năstase

Tribunalul Hunedoara deliberează de peste un an, cu pauză de două luni, cât cazul a fost repus pe rol, într-un dosar în care acuzația principală formulată de DNA este că lucrători ai Primăriei Petroșani au participat la obținerea pe nedrept de fonduri europene în agri­cultură. Unii inculpați au fost rean­gajați între timp la Primărie.

Bani de la APIA
Într-un răspuns pentru ziarul Libertatea, instanța susține că e supraaglomerată, că în 2022 au existat 962 de cauze/ju­de­cător, „mai mare decât media pe țară”, și că din schema de 35 de judecători funcționează cu doar 17. În iunie 2018, Direcția Națională Anti­co­rupție a trimis în judecată trei lucrători ai Primăriei Petroșani. Acuzațiile au fost de corupție. Mai exact, „participaţie im­pro­prie în formă continuată la infrac­ţiunea de folosire sau prezentare de documente inexacte dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul UE”.
Concret, angajații primăriei sunt acuzați că ar fi depus acte false ca să ia bani europeni de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) pentru un teren de 693 de hectare. Doar că 200 de hectare din teren apar­ți­neau unei asociații. Așa că APIA a des­coperit schema și nu le-a dat fondurile. Patru ani mai târziu, doi dintre inculpați, Adrian Negoe și Adinel Vișan, au în­chiriat unei persoane, „care a acționat fără vinovăție”, cele 200 de hectare. Aceasta a obținut fonduri de la APIA în valoare de 954.155 de lei între 2013 și 2015. Însă judecați din 2019, aceștia n-au nici măcar o decizie în primă instanță, „iar faptele se prescriu”, spun surse ju­diciare care cunosc dosarul Tribunalului Hunedoara. Instanța a rămas în pro­nunțare de două ori. Prima oară pe 18 februarie 2022, cu o săptămână înainte de invazia rusă din 24 februarie 2022. Apoi, pe 16 septembrie 2022, după ce repusese cazul pe rol în iulie pentru două luni. Ieri, a fost un nou termen, dar ju­decătorii au amânat pronunțarea, pentru 3 aprilie 2023. Fără cele două luni în care dosarul a fost repus pe rol, sunt deja 11 luni, aproape un an, de când instanța deliberează. De 16 ori s-a amânat pronunțarea în acest caz. Iar cei doi bărbați acuzați că au închiriat cele 200 de hectare au fost reangajați în Primărie.

Reangajați la primărie
Inițial primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, anunțase, conform publi­cației Cronica Văii Jiului, că vor fi sus­pendați din funcție. „Conform legii, în momentul trimiterii în judecată și, prac­tic, a începerii procesului, cei doi vor fi suspendați din funcție. Când vom ști termenul, ei vor fi suspendați, înainte de începerea procesului. Sunt doi oameni importanți în angrenajul administrativ, dar vom gãsi înlocuitori”, declara el în 2019. În realitate, inculpații au fost sus­pendați din funcție și au primit alte func­ții. Adrian Neagoe era, la data faptelor de care e acuzat, secretar al Primăriei Petroșani. În declarațiile de avere din 2020 și 2022, el apare ca șef serviciu în cadrul primăriei. Adinel Vișan era, con­form referatului de trimitere în judecată, șef Birou cadastru în cadrul Primăriei municipiului Petroșani. În 2020, el apă­rea deja șef serviciu la Direcția Adminis­trarea Domeniului Public (DADP) Petroșani, serviciul admi­nis­trare cimitir, sera de flori, în­tre­ți­nere gru­puri sa­ni­tare. Contac­tat de Libertatea, primarul Pe­tro­șa­niului, Tiberiu Iacob-Ridzi (foto), a confirmat situația pentru ziar. El spune că cei doi au fost suspendați din pozițiile deținute ca funcționari publici și au fost angajați contrac­tual. „Legea permite asta, să fie angajați con­trac­tual”, a punctat Ridzi.
„Amânările de pronunțare repetate au fost cauzate de com­plexitatea cauzei, de numărul de cauze complete cu care a fost învestit com­pletul de judecată în perioada de re­ferință, precum și de numărul de ședințe la care a participat titularul completului de judecată”, se arată în răspuns. Pentru a exemplifica asta, Tribunalul Hunedoara a menționat că în cursul anului 2022 s-a înregistrat o încărcătură de 961,6 dosare/judecător. „Mai mare decât încărcătura medie de dosare pe an”, adaugă președintele instanței.