Politica si administratie

Pensiile speciale ar putea fi supraimpozitate și nu se vor mai putea cumula. Ce modificări a decis Coaliția

Liderii coaliției de guvernare au decis, duminică seara, într-o ședință la Vila Lac, modificarea proiectului pri­vind reforma pensiilor speciale, aflat în Parlament. Astfel, la Senat vor fi de­puse mai multe amendamente, prin­tre care și unul referitor la interdicția de a cumula mai multe pensii speciale, spun surse politice.
Printre amendamentele pentru mo­di­ficarea proiectului trimis de Guvern în Parlament la finalul anului trecut se numără și eliminarea posibilității ca membrii CSM să poată ieși la pensie după un singur mandat de membru în Consiliul Superior al Magistraturii.

Nu mai mare decât salariul
Cei care încasează mai multe pensii speciale, vor trebui să opteze pentru unul dintre veniturile încasate. De ase­menea, nu vor fi pensii mai mari decât salariul avut în perioada de activitate, iar partea de necontributivitate din pen­siile speciale va fi supraimpozitată cu 15 la sută. Totodată, pensiile magis­tra­ților vor fi indexate cu inflația și nu în funcție de creșterea salariilor din sis­tem. De asemenea, pentru pensionarii din Ministerul Apărării şi Ordine publică se elimină cinci sporuri din baza de cal­cul. Amendamentele urmează să fie depuse la proiectul de lege care se află în Senat. Senatul este prima cameră se­sizată, după care proiectul merge la Camera Deputaților unde mai poate fi modificat. Ce prevede proiectul trimis în decembrie de Guvern în Parlament: ajustarea procentului de calcul de la 80 la sută la 65 la sută în majoritatea ca­zurilor, excepţie făcând magistraţii, care au protecţia deciziei Curţii Constitu­ţio­nale; la magistrați este o ajustare dată de o vechime necesară în magistratură, strict în magistratură, dar şi o reducere a cheltuielilor, astfel încât toate pensiile vor fi recalculate şi nici o pensie nu va mai depăşi venitul în calcul, după apro­ba­rea acestui proiect şi publicarea lui în Monitorul Oficial şi după scurgerea termenului de şase luni de zile necesar recalculării prevăzute în lege; nu se mai ia în calcul doar ultima lună, ci o peri­oa­dă de 12 luni, dacă vorbim de magistraţi din ultimii 10 ani şi tot de la 6 la 12 luni pentru tot sistemul militar în ultimii cinci ani. Vârsta de acces la pensia de ser­viciu şi vechimea în serviciu au fost ma­jorate. Astfel, vechimea în specia­li­ta­te a crescut la minim 15 ani, iar pentru sistemul de justiţie aceasta este de mi­nimum 25 de ani, fără perioade asi­mi­late; de pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pen­sio­nare, judecătorii, procurorii, jude­că­torii de la Curtea Constituţională, ma­gis­traţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de spe­cia­litate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii.

Cât riscăm să pierdem
Ministrul Muncii a mai spus că cea mai mare pensie specială din România este de 40.000 – 50.000 de lei pe lună și că sunt „aproximativ 200.000” cei care încasează pensii speciale. „Sunt 190.000 în apărare şi ordine publică şi 10.000 în cele două legi de ma­gis­tra­tură, navigatorii, MAE, Curtea de Con­turi şi funcţionari publici parlamentari”. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat că România și-a asu­mat „reforme dure” în Planul Na­țio­nal de Redresare și Reziliență, printre care și reforma pensiilor speciale. Aces­ta spune că pentru a îndeplini ja­lo­nul din PNRR, ar trebui redus la ju­mă­tate cuantumul pensiilor speciale, altfel, pentru fiecare reformă ratată, România pierde 700 de milioane de euro.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura