Un cneaz nou pentru Ţara Haţegului

1 octombrie 2010 | 7 Comentarii | Publicat in: Fara bascalie

Sub acest titlu cu trimiteri romanţioase se ascunde un comentariu despre o situaţie deocamdată ignorată, dar care cu siguranţă, va intra în curând în atenţia presei şi a publicului amator de politică din judeţul Hunedoara şi nu numai. Situaţie determinată de apropiatele alegeri pentru funcţia de deputat în colegiul uninominal Ţara Haţegului, rămasă vacantă prin decesul primului său deţinător, Ioan Timiş.
Ioan Timiş a complicat puţin situaţia în colegiu, plecând de la PNL la PDL. Prin urmare, PDL este deţinătorul titlului, cum s-ar spune, chiar dacă nu confirmat prin alegeri. Tocmai de aceea, bătălia din colegiu se anunţă palpitantă, depăşind graniţele unei bătălii electorale normale, prin impactul pe care-l va avea în interiorul partidelor care vor prezenta candidaţi. De fapt, este un test pentru cei trei mari combatanţi, PNL, PSD şi PDL, care au conduceri noi sau interimare (cazul PDL), nerodate direct în focul bătăliilor electorale în această formulă.
Dacă ar fi să ne luăm după definiţia ad-literam a cuvântului „fief”, atunci, cu siguranţă, Ţara Haţegului ar fi un fief liberal. Cele mai multe portofolii de primar le au liberalii, senatorul colegiului care include Ţara Haţegului este liberal, iar Ioan Timiş a câştigat locul, fiind liberal. În mod normal, nu ar trebui să fie probleme, dar disidenţa declarată a primarului liberal de Haţeg, Nicolae Timiş, fratele fostului deputat, este un factor perturbator în peisajul relativ monocrom politic din zonă, unde liberalii o aruncă în luptă pe Mariana Câmpeanu, fostul ministru al muncii. O victorie a sa ar echivala cu confirmarea explicită a supremaţiei echipei conduse de Mircea Ioan Moloţ. Un eventual eşec ar reaprinde tensiunile mocnite din organizaţie.
PSD nu are un candidat confirmat, dar vine pe cai mari, plecând de la ipoteza că în alegerile generale contează nu doar omul, ci şi poziţionarea partidului în sondaje, la nivel naţional. Aici, PSD se află incontestabil pe primul loc. Şi noul preşedinte PSD, Laurenţiu Nistor, are nevoie de victorie, iar un candidat de prin partea locului, cu notorietate, ar putea beneficia de scorul partidului. Iar o victorie într-un fief liberal ar fi cu atât mai valoroasă, cu cât s-ar putea constitui într-un semnal pentru localele şi mai apoi parlamentarele din 2012, de care ne despart mai puţin de doi ani. Schimbarea culorii politice a colegiului ar atârna greu.
PDL deţine, cum spuneam, funcţia, dar soliditatea sa se va dovedi doar în alegeri. Aflat în evidentă pierdere de viteză în sondaje, PDL nu are nici candidaţi cu notorietate, sau cel puţin, nu încă. Am putea asista la surprize, dar la acest moment, totul este doar speculaţie. Ar trebui un candidat cu forţă colosală ca să treacă peste avantajele competitorilor şi peste handicapul electoral al propriului partid.
Ieri am primit şi un fluturaş electoral al lui Mihail Rudeanu, care se pregăteşte să revină în prim-planul politicii judeţene candidând în numele UNPR. Şi aici e loc de aranjamente, pentru că Vasile Blaga, proaspăt demisionarul ministru de Interne, este cuscrul fratelui lui Mihail Rudeanu şi un sprijin implicit ar putea rezulta. Plus că Rudeanu ar putea beneficia de sprijinul explicit al altora. Aici intrăm pe un teren mult prea speculativ.
Remus Cernea, independent, va aduna şi el voturi de la cei nemulţumiţi de mersul partidelor clasice. Cernea este sprijinit de PC. Nu trebuie desconsiderată forţa mediatică a acestui partid şi eventualele resurse financiare de care el ar putea beneficia.
Miza este oricum foarte mare şi putem asista la repoziţionări până în ultima clipă. Politica este nu doar joc al rezultatelor, ci şi strategie combinatorică. Citat din Valeriu Stoica, combinagiu declarat.

Loading...

Comentarii (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. maria spune:

  ehe, d.le Gruian cneazul era Nobil, era VITEAZ, avea DEMNITATE… daca s-ar mai gasi un personaj contemporan cu aceste calitati ar fi bine sa-l clonam!

 2. alex gruian spune:

  Da, remarca bine tintita. Mi-o asum.

 3. alt cetatean spune:

  Domnule Gruian pana una alta ar fi bine ca acel cneaz sa nu fi practicat traseismul iar intre cei mentionati pare ca doar unul este apropiat de acel model cat de cat bun. Cneazul ramane deocamdata un ideal cam “platonic” pentru politicienii locali si doar la nivel de dorinta pentru cetatenii care vor vota din constiinta libera si nu pe interesele vadit “combinatorii” ca doar nu -i asa este criza si multi asteapta sa pice ceva concret de la candidati.

 4. nicador spune:

  un candidat cu notorietate din partea pdl -mihai leu -daca tot e colegiul traseistilor politici.daca fratele lui a stricat mocanita hunedoara poate o reconstruieste el

 5. alex gruian spune:

  nicador, iata un nick riscant…sper ca doar ludic! oricum, ai un anume simt al umorului

 6. sidi spune:

  Sa-l ia dracu pe leu si familia lui!

 7. analist politic spune:

  Cneazul Tarii Hategului va fi Raducanu de la Baru Mare . El a avut sub baba doar vre-o 300 de voturi parca , mai putin. E vremea lui .
  Viitorul ambasador USA la Bucuresti va fi un ,, frate – baptist,, care deja il sustine ferm pe Raducanu.Trebuie contracarat PSD -ul , pe cai ortodoxe , pardon, baptiste.Trebuia scos Nae Timis -de la naftalina , sarea si piperul campaniilor electorale.Sa aibe gust si culoare lupta politica.

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Primarul din Vorta se bazeazã pe banii europeni

Dacă bugetul comunei Vorţa nu este prea permisiv pentru realizarea unor investiţii necesare comunei, edilii locali fac tot posibilul să...

Fotbal week-end

Liga a II-a, seria vest, etapa a VI-a, sâmbătă, 2 octombrie, ora 11.00: CSM Rm. Vâlcea - FC Bihor; Minerul...

Gura lumii

Vorbeşte lumea pe la colţ de stradă cum că, în ziua de astăzi, ar fi foarte indicat ca şoferii, care...

Închide