Actualitate

Un angajat care este de 15 ani în concediu medical a dat în judecată firma pentru că nu i s-a mărit salariul în acest timp

Un IT-ist care este în concediu medical din 2008, a încercat să dea în judecată un gigant teh­no­logic pentru discriminare, pentru că nu a primit nici o mărire de sa­lariu în acest timp, scrie digi24.ro.

Nu este suficient de generoasă
Ian Clifford (foto) spune că a fost victima discriminării pe motiv de diza­bilitate, pentru că IBM nu i-a ma­jorat salariul în cei 15 ani, timp în care a lipsit de la muncă din motive de sănătate, potrivit The Telegraph. Conform unei prevederi din con­tract, Clifford primește peste 54.000 de lire sterline pe an, având salariul garantat până la 65 de ani, ceea ce înseamnă că va încasa până atunci peste 1,5 milioane de lire sterline. Dar Clifford spune că re­tribuția „nu este suficient de ge­ne­roasă”, că salariul său de 54.028 de lire sterline se va devaloriza în timp din cauza inflației. Cererea sa a fost respinsă de un tribunal pen­tru dreptul muncii din Reading, Anglia, iar un judecător i-a transmis că a primit un „tratament favorabil”. Clifford a început să lucreze pentru Lotus Development în 2000, îna­inte ca firma să fie achiziționată de IBM. A intrat în concediu medical în septembrie 2008 și a rămas fără serviciu până în 2013, când a îna­intat o plângere în care reclama și plata pentru concediul medical de 5 ani, la acea dată. În aprilie 2013, când Clifford avea peste 30 de ani, s-a ajuns la un „compromis”, plân­ge­rile lui fiind soluționate prin îns­crierea în planul de susținere a per­soanelor cu dizabilități din com­pa­nia. Conform acestuia, o persoană care nu poate lucra nu poate fi concediată, rămâne în continuare angajată în companie, fără „nicio obli­gație de a veni la serviciu”. Tot acest program spune că, până la re­cuperare, pensionare sau deces, angajatul poate să primească 75% din salariul stabilit prin contract. În cazul lui Clifford, salariul lui era de 72.037 lire sterline, ceea ce în­seamnă că din 2013 urma să fie plă­tit cu 54.028 lire sterline pe an. Pla­nul a fost stabilit pe o perioadă de peste 30 de ani, până la îm­pli­ni­rea vârstei de pensionare de 65 de ani, ceea ce înseamnă că la final va primi 1,5 milioane de lire sterline în total. El a mai primit și 8.685 pentru a soluționa plângerea din 2013, cu condiția să nu mai depună o nouă plângere din același motiv. Dar, în februarie 2022, Clifford a dat IBM în judecată pentru discriminare, re­pe­tând în mare plângerea anteri­oa­ră. El a mai spus că a fost tratat in­corect, pentru că nu a primit nicio mărire de salariu din 2013. A mai spus că din cauza inflației veniturile lui se vor reduce substanțial. „Sco­pul planului era de a oferi securitate angajaților care nu pot lucra, iar asta nu se mai poate întâmpla dacă plățile sunt înghețate pentru tot­dea­una”. Judecătorul Paul Housego i-a respins plângerea. „Angajații ac­tivi pot primi creșteri de salariu, dar angajații inactivi nu… Este o diferen­ță, dar, în opinia mea, nu este un pre­judiciu. Chiar dacă valoarea ce­lor 50.000 de lire sterline pe an s-ar înjumătăți în 30 de ani, este to­tuși un beneficiu foarte subs­tan­țial”. Clifford are un profil pe LinkedIn în care spune că este „pensionat pe caz de boală”.

 

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura