UDMR propune desfiinþarea prefecturilor

19 august 2009 | 1 Comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Nicolle Ebner

Europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler susţine punctul de vedere al preşedintelui executiv al UDMR, Kelemen Hunor, candidat la preşedinţia României, că Instituţia Prefectului ar trebui desfiinţată iar unele instituţii deconcentrate ar trebui transferate către consiliile judeţene, pentru a se realiza, astfel, reducerea cheltuielilor bugetare.

Prefectura, ca instituţie-căpuşă
Desfiinţarea prefecturilor de la nivelul judeţelor este o idee mai veche a deputatului harghitean Kelemen Hunor, iar UDMR nu a făcut un secret din asta. În opinia deputatului european Iuliu Winkler, descentralizarea adevărată înseamnă conducerea de către organele alese, deci, consiliul judeţean, cu atât mai mult, cu cât din 2008, preşedinţii sunt aleşi uninominal. În plus, bugetul consiliului judeţean este de fapt cel care asigură dezvoltarea şi finanţarea majorităţii activităţilor. „În atare situaţie, mi se pare normal ca majoritatea direcţiilor judeţene să se afle în subordinea consiliului judeţean şi să dispară rolul de şef al instituţiilor deconcentrate pe care-l deţin, în acest moment, prefecţii. Prefectul, ca reprezentant în teritoriu al guvernului, trebuie să asigure controlul legalităţii hotărârilor consiliului judeţean şi al celor locale, fără să exercite atribuţii de „prim secretar””, mai afirmă Iuliu Winkler.

Unii cu munca şi responsabilităţile, alţii…
Europarlamentarul hunedorean spune că desfiinţarea prefecturilor este cu atât mai necesară, cu cât prefectura nu are un buget propriu, angajaţii fiind plătiţi de la bugetul de stat, „în timp ce răspunderea în faţa alegătorilor în legătură cu dezvoltarea judeţului, cu infrastructura, cu nivelul de trai, calitatea serviciilor asigurate populaţiei, revine în mod covârşitor, aleşilor locali. Adică, preşedintelui consiliului judeţean, primarilor, consilierilor locali şi judeţeni”. Winkler crede că ar fi fost mai bine ca guvernul, înainte de toate, ar fi trebuit să treacă la desfiinţarea acelor instituţii, care până acum, au contribuit la înghiţirea banilor contribuabililor şi, în locul descentralizării, au întărit şi mai mult centralizarea, puterea guvernului crescând la nivel local.

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. trabant spune:

    A cam uitat de unde a plecat? unii cu munca altii cu gura

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Jiul acuză arbitrajul

Oficialii minerilor îl acuză pe arbitrul Marian Bordean (Sibiu) de viciere de rezultat, întrucât, susţin că primul gol al gazdelor...

Este clar, direcţia-i greşită!

Un recent sondaj, comandat de PSD, relevă că 76 la sută dintre români susţin că în ţara noastră lucrurile merg...

Bulina neagră

Csoma Alpar, jucător FC Deva

Închide